Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill gå runt halva stan för att hitta en P-automat?

Annons

Samverkanspartierna (S+MP+C) vill införa parkeringsavgifter i Norrtälje. Motivet anges vara att man vill öka rotationen på parkeringsplatserna, vilket man hoppas ska gynna handeln i stadskärnan.

Vi tror att parkeringsavgifter skulle få färre att besöka stadskärnan. För vem vill väl gå runt halva staden för att hitta en parkeringsautomat, frågar fyra företrädare för Liberalerna.

Tvärtemot samverkanspartierna tror dock inte vi att parkeringsavgifter skulle gynna handeln i stadskärnan. Vi tror snarare att parkeringsavgifter skulle få färre att besöka stadskärnan. För vem vill väl gå runt halva staden för att hitta en parkeringsautomat?

Om parkeringsavgifter vore något som lockade kunder, skulle det finnas parkeringsavgifter vid vartenda köpcentrum. Nu är det inte så. Gratis och lättillgängliga parkeringsplatser är istället en stor konkurrensfördel för köpcentrum såsom Flygfältets handelsområde och Norrtäljeporten.

Visst finns det exempel på köpcentrum som har parkeringsavgifter, såsom Täby centrum, men skillnaderna mellan Norrtälje och Täby är många och stora. Det bor bland annat betydligt fler i Täby centrums närområde och tillgången till allmänna kommunikationsmedel är betydligt bättre. Medan en parkeringsavgift i Täby kan få fler att använda andra färdmedel än bil, skulle en parkeringsavgift i Norrtälje sannolikt få kunder att byta köpcentrum snarare än färdmedel.

Samverkanspartiernas förslag om att införa parkeringsavgifter i stadskärnan är alltså ingenting annat än en stor björntjänst mot just den handeln som man säger sig vilja värna. En dyr björntjänst dessutom. Parkeringsautomater kostar mer än de smakar.

Exakt hur olönsamma de skulle vara går inte att veta eftersom samverkanspartierna inte vill ange vad parkeringsavgiften ska vara. Det krävs dock mycket höga parkeringsavgifter för att täcka kostnaderna för parkeringsautomaterna, om det alls är möjligt. Parkeringsavgifter är alltså en dyr lösning som riskerar att motverka sitt eget syfte. Bättre saker kan vi använda kommunens skattepengar till än att försämra förutsättningarna för en levande stadskärna!

Samverkanspartiernas bristande logik märks även i att de på kommunfullmäktige talade sig varma för en helt bilfri stadskärna, utan bilar och parkeringsplatser. Är det detta man egentligen tycker och vill göra för att skapa en attraktiv stadskärna, behövs det väl knappast några parkeringsautomater?

Det talades också om att det kanske skulle vara gratis att parkera de första två–tre timmarna. Då är dock ingenting annorlunda från vad som gäller i dag då det krävs p-skiva. Lika gärna som man kan snurra på en p-skiva utan att flytta bilen kan man gå och hämta en ny p-lapp.

På kommunfullmäktige lyckades vi skicka S+MP+C:s förslag på återremiss. Vi hoppas nu de tar denna chans och tar ställning till vad det egentligen är man vill uppnå och om parkeringsavgifter verkligen rätt väg att gå för att nå dit.

Enligt den rapport som kommunens tjänstemän har tagit fram råder det inte någon brist på parkeringsplatser, utan problemet är den höga andelen långtidsparkerare bestående av verksamma i stadskärnan. Problemet anses alltså vara att de som jobbar i stadskärnan tar parkeringsplatser från besökare.

På detta problem finns det betydligt bättre och enklare lösningar än införande av parkeringsavgifter. Kanske det räcker det med en bra dialog med dem som jobbar i stadskärnan, även om medborgardialog inte är samverkanspartiernas starkaste sida?

Även om det inte sägs att det är bristen som på parkeringsplatser som är problemet, skulle en lösning även kunna vara fler parkeringsplatser. Kanske ett parkeringshus vid kvarteret Jupiter vid Tullportsgatan? Det senare skulle dessutom skapa bra förutsättningar för en bilfri stadskärna om man i framtiden skulle vilja ha det.

Robert Beronius (L)

Karin Karlsbro (L)

Nicklas Salmin (L)

Hans Andersson (L)

Du har väl vår app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons