Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför har NT dröjt ett halvår?

Varför har det dröjt ett halvår innan Reidar Carlsson och NT börjar rota i bakgrunden till beslutet i kommunfullmäktige i juni, frågar Ove Pettersson.

Annons

Reidar Carlssons ledarsida i NT den 1 december ”Öppenhet hade varit bättre än dyr konsult” var verkligen efterlängtad i skoldebatten om nedläggningarna. Men varför Reidar Carlsson och NT har det dröjt ett halvår innan ni börjar rota i bakgrunden till beslutet i kommunfullmäktige i juni? Har det något med att göra att 7 000 kommuninnevånare har skrivit på protestlistor mot skolnedläggningarna?

Tidningen kanske måste stå på befolkningens sida? Om jag minns rätt så försvarade Reidar Carlsson kommunfullmäktiges beslut om nedläggning av fem småskolor i en ledare efter beslutet i juni, utan att efterfråga vare sig någon analys eller avgörande skäl till beslutet.

Reidar Carlsson nämnde som skäl utöver det tyckande som han själv angav i ledaren 1 december att det är svårigheter med elevunderlaget och att rekrytera lärare samt den pedagogiska bristen att vara ensamlärare i dessa småskolor och något om kostnaden för underhållet av skolbyggnaderna. Det har väl aldrig någonsin funnits sådana möjligheter att utbyta pedagogiska hjälpmedel som i dag med den digitala tekniken.

Nej, min gode Reidar Carlsson, det är lätt att halka ner i smörjdiket om man tar för givet att beslut som Centern varit med och tagit måste vara rätt, för centerpolitikerna kan väl inte göra fel. Jag förstår också att Socialdemokraterna som kommunens största parti har varit drivande i den här frågan, som jag ser det av enbart ekonomiska skäl. Med målsättningen att inte höja skattedebiteringen och hålla budgeten, så offrar samverkansstyret en del byar, flera i utkanten av kommunen och de skolelever som bor där.

Ledarsidan och tidningens uppgift i vårt samhälle måste vara att som en iller granska kommunens förehavanden och beslut och gräva i analyser och beslutsunderlag och delge läsarna och kommuninnevånarna vad som sker i kommunhuset. Denna granskande uppgift är en av demokratins grundpelare, då duger det inte att ge kommunfullmäktige godkänt för beslut på grumliga grunder.

Jag tycker och tror att många invånare i kommunen skulle vara betjänta av om tidningen ändrade färg från nuvarande centerståndpunkt till oberoende demokratisk.

Ove Pettersson, Färsna

NT kommenterar:

Ove Pettersson minns fel. Jag försvarade inte skolnedläggningarna efter beslutet i juni i min ledare efter kommunfullmäktiges beslut. Jag kritiserade istället just att S-C-MP-styret inte tydligt redovisade varför man ville lägga ner dessa skolor. Ove Petterssons kritik mot mig blir därför helt missriktad.

Beslutet om skolnedläggningarna togs med stor majoritet och var helt igenom demokratiskt. Samma gäller alla beslut som fattas av kommunens politiska organ, möjligen med några enstaka undantag.

En ledarsida med ”oberoende demokratisk” färg skulle därför stödja alla beslut som kommunens politiker fattar – de är ju demokratiska. Det skulle bli en mycket förutsägbar ledarsida, tycker jag.

Reidar Carlsson

Läs mer: Varför läggs just dessa småskolor ner?

S-C-MP-styret tog inte chansen att förklara

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons