Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdsutredningens förslag hotar den idéburna sektorn

Jag anser att man måste skilja på vinst och vinstutdelning. Idéburna företag som återinvesterar allt eventuellt överskott i verksamheten borde vara undantagna vinstbegränsning. Detta är en förutsättning för att fortsätta utveckla en modern välfärd nära medborgarna som gynnar både vårdtagare och anställda., skriver Magnus Schubert

Annons

Förslagen i Välfärdsutredningen är ett trubbigt instrument som till stor del missar målet. Vi i idéburen sektor skall enligt regeringens uppdrag till utredaren gynnas, men vi riskerar istället att få svårt att överhuvudtaget driva verksamheten om förslaget skulle bli verklighet. Enligt utredaren Ilmar Reepalus förslag skulle vårt överskott få vara så litet att vi knappt kan göra några investeringar alls. Vi måste kunna skapa trygga förhållanden för brukare och personal samt gardera oss för tider med sämre intäkter. Visst är det bra om man kan premiera idéburna aktörer genom specifika upphandlingskrav men det räcker inte.Ilmar Reepalu påstår att idéburen verksamhet skulle ha mindre behov av överskott än andra aktörer. Men säger samtidigt att vi skall ta banklån för att öka vårt operativa kapital och därmed kunna öka det tillåtna överskottet.

Han menar samtidigt att det måste vara lika för alla. Men förutsättningarna för idéburen sektor är annorlunda, bland annat då en del av verksamheten sker ideellt.

Enligt utredaren Ilmar Reepalus förslag skulle vårt överskott få vara så litet att vi knappt kan göra några investeringar alls. Visst är det bra om man kan premiera idéburna aktörer genom specifika upphandlingskrav men det räcker inte, skriver Magnus Schubert.

Utredaren gör antaganden som att idéburen sektor inte har något kapitalförsörjningsproblem. Detta baserar man på andra antaganden som att idéburen sektor inte ökar sina marknadsandelar på grund av att verksamheterna inte vill växa, och att man är obenägen att ta risker genom till exempel banklån.

Sanningen är snarare att idéburna företag alltid får ta större risker än stora bolag och offentligt driven verksamhet. Det är ofta små aktörer som saknar den uppbackning som stora bolag och kommuner har. Utredarnas förslag kommer därför att göra det ännu svårare för små idéburna företag att starta och driva verksamhet vilket med stor sannolikhet leder till att det bara blir stora bolag och offentligt driven verksamhet kvar.

Kvalitet måste alltid vara det viktigaste i utförande av vård och omsorg. Ilmar Reepalu säger att det är för svårt att mäta kvalitet, men vi gör det ju hela tiden.

En del saker är lättare att mäta och andra svårare. Sjukfrånvaro och omsättning på personal är till exempel både lätt att mäta och utvärdera. Vi har bland annat i de verksamheter jag är med och driver mer än tio gånger så låg sjukfrånvaro som den kommunala motsvariga verksamheten beräknat under 2014-2015 i vår kommun.

Det är inte bara vinster som skall spela roll i utförandet av vård och omsorg, utan även hur man förvaltar sin ekonomi. Dyr verksamhet utan överskott kan väl inte vara bättre än prisvärd verksamhet som kan skapa trygghet, stabilitet och utveckling genom överskott. Överskott som återinvesteras i verksamheten.

Jag anser att man måste skilja på vinst och vinstutdelning. Idéburna företag som återinvesterar allt eventuellt överskott i verksamheten borde vara undantagna vinstbegränsning. Detta är en förutsättning för att fortsätta utveckla en modern välfärd nära medborgarna som gynnar både vårdtagare och anställda.

Magnus Schubert

Kooperativet Industrihuset i Roslagen ekonomisk förening

Kooperativet Industrihuset Boende i Roslagen ekonomisk förening

Norrtälje Assistans ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons