Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdsprivatisering leder mot avgrunden

Annons

Välfärdsprivatisering går rakt emot idén om hur välfärden i ett samhälle skall organiseras för att uppnå målen. Följderna av välfärdskapitalism blir ökad segregation och ännu mer ojämlikhet, skriver Peter Gerdman.

Roger Svensson, verksamhetschef i Lugn och Ro, fortsätter att ge den råa välfärdskapitalismen ett ansikte. I två debattartiklar i NT, 9 och 19 september, utvecklar han återigen sina aparta ståndpunkter för en fri och avreglerad marknad för välfärden.

Han hyllar bland annat riskkapitalisterna i vården i artikeln Jag är tacksam för att riskkapitalister finns. Senare har han i NT fått stöd av Svenskt Näringsliv och Liberalerna.

Jag har tidigare i NT vid ett flertal tillfällen redovisat en rad forskningsresultat som pekar på att det finns en rad uppenbara nackdelar med välfärd på marknad. Dem förbigår Roger Svensson regelmässigt.

Nu kom ytterligare en undersökning – Mer än tur i struktur – av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) som studerat kommunernas effektivitet i grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg. Där framgår bland annat den samlade bilden är sålunda splittrad gällande hur förekomst och omfattning av privat utförande förhåller sig till effektiviteten i den kommunala verksamheten. Den slutsatsen går på tvärs emot Roger Svenssons påståenden.

Jag har själv tidigare påpekat att välfärdsprivatisering går rakt emot idén om hur välfärden i ett samhälle skall organiseras för att uppnå målen. Bengt Annebäck (MP) skrev i NT den 23 september en mycket initierad artikel om negativa effekter av en privatiserad vårdsektor på en oreglerad marknad. Följderna av välfärdskapitalism blir i korthet ökad segregation och ännu mer ojämlikhet och det gäller både mellan individer, grupper och regioner.

Nu har Roger Svensson visserligen fått stöd av Alliansen, Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna, men han har ett starkt motstånd emot sina idéer, och det finns i den allmänna opinionen. Vid Göteborgs universitet har SOM-institutet undersökt väljarnas åsikter om välfärdsprivatisering. Såväl en majoritet av alliansväljarna som de rödgröna är emot välfärdsprivatisering. Det motståndet kanske blir Roger Svensson övermäktigt.

Men nu har en hjälpande hand dykt upp inför riksdagsbehandlingen av ett eventuellt förslag om vinstbegränsning i välfärden. Den hjälpande handen kommer ifrån Sverigedemokraterna. Det partiet räknas ofta som ett populistiskt parti som ibland röstar med de rödgröna och ibland med Alliansen.

Många undrar om Sverigedemokraterna är ett vänsterpopulistiskt eller högerpopulistiskt parti. Nu kommer Sverigedemokraterna fram ur skuggorna och framträder som ett tydligt högerpopulistiskt och kanske marknadsliberalt parti. Är det just det stödet som Roger Svensson och vårdkapitalets företrädare vill ha för att driva igenom en fortsatt avreglering av välfärden? Jag tror inte det.

Peter Gerdman, Norrtälje

Du har väl vår app? Ladda ner gratis tilldin iPhone eller tilldin Android.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons