Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Roslagsmuseet?

Annons

Förväntningarna är stora att kommunens ledare innan valet i år har visat oss medborgare vilken målbild och vilka riktlinjer vi har att följa inför jubileumsåret 2022. Förhoppningen är att vi i god samverkan ska kunna skapa ett historiskt, mänskligt rikt och värdefullt jubileumsår. Låt valåret bli ett startskott när vi ska bygga det goda, tillitsfulla, demokratiska framtidssamhället, där kulturarvet belyses som en viktig grundsten.

Vi ber att kommunens politiker tydligt redogör vad som kommer att hända med gevärsfaktorifastigheten, skriver Bibi Lännevall.

Inför kulturhuvudstadsåret 1998 fick jag förmånen att under museichef Christina Karman Ohlberger, Astrid Sköldebring och Ola Lundqvists ledning, tillsammans med olika seriösa kulturföreningar, vara med och bygga den permanenta basutställning som berättade för våra barn och ungdomar, om Roslagens kulturhistoria från forntiden och medeltiden fram till nutiden. Vikingatiden levandegjordes genom bygget av Viksbåten Tälja på Roslagsmuseets gård. Med ett brinnande engagemang ville vi skapa en levande miljö som kunde ge skolbarnen förståelse för sina rötter, så de med stark identitet, stabilitet och bildning kunde planera sin framtid.

Alla Norrtäljebor, som vill att våra politiker ska förvalta vårt kulturarv med varsam hand, vill ha ett tydligt besked om vad 2017 års beslut att under 25 år överlåta museets utställningslokaler till kommunen innebär. Vad menas med planer att utföra en om- och tillbyggnad för ny ”publik verksamhet”? Vilken verksamhet ska vi ha i Roslagsmuseets lokaler och park?

Vi vill hedra minnet av adjunkt Lennart Jansson genom att föra vidare och hålla hans visioner och tankar levande om Roslagsmuseet, och ber därför att kommunens politiker tydligt redogör för oss vad som kommer att hända med Norrtäljebornas unika föremålssamling, med gevärsfaktorifastigheten och med byggnader och parkmiljö som vi är stolta och rädda om.

Bibi Lännevall, medlem i Roslagens fornminnes- och hembygdsförening och Roslagsmuseets vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons