Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V-inflytandet kan ge färre röster på C och L

Annons

Enligt ledaren i Norrtelje Tidning torsdagen den 21 september har Vänstern fått ett för alldeles stort inflytande på regeringens budget. Reidar Carlsson spekulerar i om det möjligen kan vara så att S-ledningen på detta sätt vill locka Centerpartiet och Liberalerna till ett samarbete över blockgränsen – ”så här uselt blir det om ni inte vill samarbeta”. Det elände som drabbar oss på grund av Vänsterns inflytande är enligt ledaren satsningar på förlossningsvården, höjt underhållsstöd, höjt studiebidrag och skatteavdrag för fackföreningsavgifter.

Allra värst är ändå att Vänstern fått med regeringen på att begränsa vinsterna i välfärden. Enligt ledaren riskerar Socialdemokraterna och Miljöpartiet härigenom att tappa väljare till Centerpartiet och Liberalerna. Nu är det ju så att en majoritet av de borgerliga väljarna enligt gjorda undersökningar anser att dessa vinster bör begränsas, så risken är väl snarare att väljarströmmen går åt motsatt håll.

Rune Karlsson, Husinge

NT KOMMENTERAR

Som tydligt framgår i ledaren är det inte jag som påstår att budgetsatsningarna på förlossningsvården, det höjda underhållsstödet och så vidare är resultatet av Vänsterns inflytande. Det är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson som påstår detta.

Om hon tycker att det är ett elände att dessa förslag genomförs vet jag inte, men jag har svårt att tro det. För min del tycker jag inte att det är ett elände att dessa bidrag höjs. Jag är dock emot till att höja så många bidrag när pengarna bara finns i en finansministers glädjekalkyl. Höja bidrag med lånade pengar kan vara vettigt i en lågkonjunktur, men inte när det är högkonjunktur.

De opinionsmätningar som gjorts om vinstbegränsningar för välfärdsföretag går att tolka på olika sätt. Det förslag som S-MP-regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om innebär i praktiken att mängder av friskolor och vårdföretag kommer att läggas ner på ganska kort sikt, och att nya företag inte kommer att startas. Jag har mycket svårt att tro att detta är något som vare sig borgerliga väljare eller majoriteten av S- och MP-väljare uppskattar.

Reidar Carlsson, Politisk chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons