Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste underteckna FN-resolutionen om kärnvapenförbud

Annons

Årets mottagare av Nobels fredspris är ICAN, en paraplyorganisation som samlar ett hundratal aktörer vilka jobbar mot kärnvapen. Hit hör bland annat Läkare mot kärnvapen och Svenska freds- och skiljedomstolen.

"Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än vad den har varit på länge. Vissa länder moderniserar sina kärnvapenarsenaler, och det finns en verklig risk att fler länder kommer att försöka skaffa kärnvapen, exempelvis Nordkorea", skrev norska Nobelkommittén i sin motivering.

Tyvärr har både statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist börjat sväva på målet vad gäller vårt lands syn på kärnvapen, skriver fem företrädare för FiB/K. Foto: Jessica Gow, TT

På 1950-talet lyckades svenska folket avstyra planerna på svenskt kärnvapen. Därefter har vårt land istället varit ett av de drivande i arbetet för att få bort dessa folkmordsredskap som nu funnits i drygt 72 år.

Under 1960-talet ledde detta arbete till vissa framgångar. Provstoppsavtalet år 1963 och Ickespridningsavtalet 1968 var viktiga steg på vägen. Meningen var dock inte att man skulle slå sig till ro med detta utan arbetet skulle fortsätta mot ett totalt eliminerande av alla kärnvapen.

En förhandlingsprocess inom FN, omfattande över 120 länder, har nu lett fram till en konvention om ett totalt förbud mot kärnvapen. Ett sådant förbud skulle öka trycket att ta bort befintliga kärnvapen. Konventionen antogs i New York den 7 juli i år. Sverige har inom FN deltagit i utarbetandet av, och ställt sig bakom, denna konvention.

Nu är det viktigt att konventionen undertecknas av så många länder som möjligt. Innehållet ligger helt i linje med Sveriges hittillsvarande arbete mot kärnvapen. Det borde alltså inte vara något problem för vårt land att underteckna konventionen.

Tyvärr har både stats- och försvarsministrarna i Sverige börjat sväva på målet vad gäller vårt lands syn på kärnvapen. Det som i över ett halvt sekel varit ett övergripande mål skall nu plötsligt bli föremål för en förhalande och onödig utredning. Främmande makt har också framfört önskemål om att Sverige inte skall underteckna konventionen.

Vi kräver att regeringen slutar rätta sig efter rena hot från främmande makt och istället ser till att Sverige undertecknar FN-resolutionen om ett totalt förbud mot kärnvapen.

Börje Nordström

Bengt Andersson

José Pereira

Siw Pettersson

Hilding Lekander

samtliga FiB/K

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons