Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson kan inte läsa innantill

Jag inser att valrörelsen har börjat, men det kan aldrig motivera att man debatterar med medvetet falska antydningar. Skärpning tack, skriver Rune Karlsson.

Annons

Reidar Carlsson kan inte läsa innantill. Det framgår av den kommentar han levererat till min replik i NT den 4 oktober. En alternativ förklaring kan vara att han kan läsa innantill, men chansar på att tidningens prenumeranter inte kan det. Om det är så, så är det riktigt illa.

Med falska antydningar försöker Reidar Carlsson få läsaren att tro att jag skrivit att han ”påstår att budgetsatsningarna på förlossningsvården, det höjda underhållsstödet och så vidare är resultatet av Vänsterns inflytande”? Det har jag inte skrivit! Jag skrev att Vänstern enligt Reidar Carlsson fått ett för alldeles stort inflytande på regeringens budget. Detta är huvudbudskapet i ledaren från den 21 september.

Vidare försöker Reidar Carlsson få läsaren att tro att jag skulle ha skrivit att Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, tycker att Vänsterns inflytande är ett elände. Det har jag naturligtvis inte skrivit! Jag skrev att Reidar Carlsson tycker att det är ett elände – eller för att citera ledaren direkt: ”så här uselt blir det om ni inte vill samarbeta”. Det usla som Vänsterns inflytande lett till är enligt ledaren satsningarna på förlossningsvården, höjt underhållsstöd, höjt studiebidrag och skatteavdrag för fackföreningsavgifter.

Reidar Carlsson fortsätter i samma stil. Han kallar, utan att ge några belägg, finansministerns budget för ”glädjekalkyl”. Han påstår felaktigt att reformerna finansieras med lånade pengar. Han påstår utan grund att vinstbegränsningarna i välfärden i praktiken innebär ”att mängder av friskolor och vårdföretag kommer att läggas ner på ganska kort sikt, och att nya företag inte kommer att startas”. Detta är att måla fan på väggen. Det som kommer att hända – och det är själva syftet med vinstbegränsningen – är att riskkapitalbolag och andra, som bara är ute efter att lägga vantarna på så mycket som möjligt av våra skattepengar för att placera dem på konton i avlägsna skatteparadis, kommer att försöka hitta andra sätt att berika sig.

Jag inser att valrörelsen har börjat, men det kan aldrig motivera att man debatterar med medvetet falska antydningar. Jag hoppas att vi får en bra och schysst valrörelse, där vi kan diskutera och lära av varandra. Tyvärr började det inte så bra. Skärpning tack!

Rune Karlsson, Husinge

NT kommenterar

Rune Karlsson anklagar mig för ”falska antydningar”. Då förstår jag inte varför han i sin replik skrev att jag tyckte att satsningar på förlossningsvården, höjt underhållsstöd och höjt studiebidrag är ett ”elände”. Det har jag aldrig tyckt och aldrig skrivit, så det är helt klart en falsk antydning från hans sida.

Jag har inget emot satsningar på förlossningsvården eller höjda underhållsstöd och studiebidrag. Däremot tror jag inte att det finns tillräckligt med pengar till alla de 40 miljardenar i ökade utgifter i S-MP-regeringens budget. Jag stöder mig här bland annat på Konjunkturinstitutet, som i sin senaste prognos säger att ”Regeringens kraftigt underfinansierade budget för 2018 bedöms inte ligga i linje med överskottsmålet”. Jag tycker därför att jag har rätt när jag kallar budgeten en glädjebudget som ”finansieras med lånade pengar”.

Rune Karlsson påstår också att jag har fel om förslaget om vinstbegränsningarna för välfärdsföretag, och att riskkapitalbolagen ”kommer att försöka hitta andra sätt att berika sig”. För det första äger riskkapitalbolag bara en liten del av alla välfärdsföretag. För det andra lär få vilja köpa de riskkapitalbolagsägda välfärdsföretagen om regeringens vinsttak blir verklighet. Om Rune Karlsson har rätt, och riskkapitalbolagen överger välfärdsföretagen, kommer därför dessa att läggas ner eftersom någon knappast vill köpa företag som bara får göra en ytterst marginell vinst. I praktiken målar alltså Rune Karlsson fan på väggen mer än vad jag gör.

Nu tror jag att Rune Karlsson har fel. Riskkapitalbolagen och de större välfärdsbolagen kommer säkerligen att hitta sätt att kringgå vinsttaket. Värre är det för de mindre företagen. Med S-MP-regeringens förslag kommer de inte att kunna spara pengar från ett år till ett annat och kan därmed inte bygga upp någon buffert för förlustår. Med sådana förutsättningar kan de inte överleva.

Så säger i alla fall de små välfärdsföretagare jag har varit i kontakt med. Om Rune Karlsson säger att detta är att måla fan på väggen, så tycker jag att han skall leta upp välfärdsföretagare som är positiva till S-MP-regeringens förslag.

Reidar Carlsson, politisk chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons