Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen försvårar för kvinnligt företagande

Det är vansinne att begränsa de företagsamma personer som finns i Sverige som har mod och vilja att starta och driva företag. Politikens roll borde vara att underlätta och möjliggöra för dessa personer att bedriva sin verksamhet, inte minst inom välfärdssektorn som vi med alla medel behöver fortsätta att utveckla och utöka, skriver Kjell Jansson.

Annons

Att kvinnor driver företag är dubbelt så vanligt inom välfärdssektorn som i övriga branscher. Det visar rapporten Företagsamheten som Svenskt Näringsliv tog fram 2016. Regeringens förslag om att begränsa välfärdsföretags möjlighet att gå med vinst är inte bara negativt för Sverige i stort utan drabbar särskilt hårt företagsamma kvinnor.

Under de senaste fem åren har antalet företagsamma inom välfärdssektorn ökat med 25 procent. Sett till befolkningen som helhet uppgår nu antalet företagsamma inom välfärdssektorn till 3,8 personer per 1 000 invånare.

Att kvinnor driver företag är dubbelt så vanligt inom välfärdssektorn som i övriga branscher. Det är vansinne att begränsa de företagsamma personer som har mod och vilja att starta och driva företag, skriver Kjell Jansson.

I Stockholms län finns allra flest företagsamma kvinnor inom välfärdssektorn: 6,6 kvinnor per 1000 invånare. Det är cirka tre gånger så hög andel som i Jönköpings län, där motsvarande siffra är 2,2 per 1000 invånare.

Enligt Svenskt Näringslivs rapport definieras en företagsam människa som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, arbetar som vd eller är ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Alla välfärdsaktörer bedriver verksamhet under samma regelverk, oavsett om de drivs av kommunen eller privata företag. Det är därför upp till varje ansvarig politiker i respektive kommun att följa upp och säkra att alla som bedriver skola eller sjukvård följer de lagar och föreskrifter som finns.

För att Sverige ska fortsätta att växa och utvecklas till att vara ett land som ligger i framkant gällande välfärd så måste politiker möjliggöra för såväl privata som statliga aktörer att bedriva verksamhet. Självklart med fortsatt strikt kontroll av samtliga aktörer för att säkerställa att bästa tänkbara vård och skolgång erbjuds. Det borde också vara särskilt prioriterat att möjliggöra för kvinnligt företagande, inte minst med tanke på att flest företag överlag drivs av män. Ett jämlikt företagsklimat är en fördel för alla och borde vara en prioritet i dagens Sverige.

Politiken får aldrig bli ett hinder för samhällets utveckling, inte minst när vi befinner oss i en historisk befolkningsökning på kort tid då vi med alla medel måste kunna möta upp de ökade välfärdsbehov som finns. För oss moderater är det en självklarhet att det behövs många olika aktörer för att driva välfärdsutvecklingen framåt.

Det är vansinne att begränsa de företagsamma personer som finns i Sverige som har mod och vilja att starta och driva företag. Politikens roll borde vara att underlätta och möjliggöra för dessa personer att bedriva sin verksamhet, inte minst inom välfärdssektorn som vi med alla medel behöver fortsätta att utveckla och utöka.

Kjell Jansson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons