Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje förebild för framtidens äldrevård

Annons

15-20 vårdkontakter – sjukhus, geriatrik, olika specialister. Nya ansikten och människor som kommer hem från hemtjänst eller hemsjukvård. Ingen fast, namngiven, vårdkontakt som kan samordna.

Så ser verkligheten tyvärr ut för många äldre i Stockholms län och Sverige. Den bristande samordningen av vården för äldre kan nästan kallas en ny folksjukdom. Det vill vi liberaler råda bot på.

Det är dags att sätta den enskilde i centrum! Det är vården som ska samordna sig, inte den äldre eller dennas anhöriga som ska behöva bli samordnare i vården, skriver Anna Starbrink, Hans Andersson och Anna-Lena Johansson. Foto: Anders Wiklund , TT.

Ett recept mot ”folksjukdomen”, med äldres splittrade vård, finns i Norrtälje. Samarbetet i Tiohundra med den integrerade vården och omsorgen är något att ta efter – en förebild att sprida.

Administrativa gränser får effekter hemma i de äldres kök och badrum – många olika personer och instanser som ska ge omvårdnad, ordna med läkemedel eller göra medicinska kontroller.

Förhoppningsvis har man en husläkare, som man kunnat välja själv och som känner ens person och behov. I Stockholms län upplever tre av fyra äldre (65+) att de har en fast vårdkontakt. Det är bäst i landet – men det är fortfarande alltför dåligt. Och rent formellt är det faktiskt ingen som har en ”egen”, namngiven, fast husläkare – det tillåter inte systemet.

Stockholms län är i dag det enda i Sverige där hemsjukvården fortfarande drivs av landstinget. Det betyder att hemtjänst och hemsjukvård har olika huvudmän. Behöver man dessutom inneliggande vård blir geriatriken, den specialiserade äldresjukvården, en ytterligare instans.

Det är dags att sätta den enskilde i centrum! Det är vården som ska samordna sig, inte den äldre eller dennas anhöriga som ska behöva bli samordnare i vården.

Vi liberaler har två huvudförslag för att äldre ska få en god och värdig vård, på egna villkor.

Samla vård och omsorg för äldre – gå över gränsen mellan kommun och landsting.

Hemsjukvården ska kommunaliseras. Hemtjänst, hemsjukvård och geriatrik ska samlas i en helhet, med en ansvarig vårdgivare, som de äldre och deras anhöriga har möjlighet att välja själva. Den valda vårdgivaren ansvarar för att de olika insatser som behövs utförs och samordnas. Detta kallar vi Vårdval senior, och vi vill införa det så snabbt som möjligt, med de kommuner som är villiga att medverka till en sammanhållen vård för äldre. Det är här Norrtälje är en förebild!

Erbjud alla äldre en fast husläkare.

En fast, namngiven läkare som man får välja själv kan vara värdefullt för alla. Liberalerna föreslår en nationell fastläkarmodell där den fasta husläkaren dels kan ta hand om fler vårdbehov än i dag i sitt team på vårdcentralen, dels fungerar som en samordnare för annan specialistvård som man kan behöva från tid till annan. Vi avsätter också resurser för det i vårt budgetförslag i riksdagen. Vi vill gå före i Stockholms län vilket Alliansens landstingsbudget innebär. Erbjudandet om en fast, namngiven husläkare ska först riktas till de äldre.

En god vård och omsorg ger bot och lindring – den ska underlätta livet och öka friheten för äldre.

Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson, hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Hans Andersson (L), landstingsledamot, ordförande sjukvårdsstyrelse norr

Anna-Lena Johansson (L), förbundsordförande Liberalerna Stockholms län, ledamot landstingets beredning för äldre och multisjuka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons