Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog hade väl NT kunna gräva lite mer?

Annons

Massmedierna kallas ibland för den tredje statsmakten, och då avser man deras viktiga uppgift att granska de två övriga statsmakterna, riksdag och regering. Denna tredje statsmakt älskar att förse sina läsare, lyssnare och tittare med rankningslistor. Det gagnar läsvärdet och därmed annonsvärdet.

Ett bra exempel är Norrtelje Tidnings senaste storsatsning: De 50 mäktigaste i Norrtälje kommun. I lämpligt spännande portioner fick vi veta att den och den har makt, med utlösningen den 12 januari. Hon har mest makt i Norrtälje: Ulrika Falk!

Hyfsat jobbat, Norrtelje Tidning, men nog hade ni väl kunnat gräva lite mer. Har ni hört talas om maktstrukturer?

Den tredje statsmakten älskar att förse sina läsare, lyssnare och tittare med rankningslistor. Ett bra exempel är Norrtelje Tidnings senaste storsatsning: De 50 mäktigaste i Norrtälje kommun, skriver Jerker Persson.

Ulrika Falk, liksom de 49 andra, är maktlösa utan sina nätverk, utan sina allierade. Jag talar om den makt som ligger utanför läroböckerna i statskunskap, den makt som formuleras i kommunhusets arbetsrum, i bastubadet, på krogen eller i ordenssällskapet. Den verkliga makten: Hör du, kan jag få prata med dig om en sak… Det är den makten som Norrtelje Tidning, vår bygds tredje statsmakt, skall granska.

Det är inte lätt att ranka 50 personer, men Norrtelje Tidning drar sig inte för utmaningen. Den åldrade Kurt Lodenius beskrivs som politisk profil med nummer 25, det vill säga rankad före sin son Per Lodenius, politiker, nummer 31, som både sitter i kommunfullmäktige och i riksdagen. Eller att den tidigare ledamoten i fullmäktige, Johan Westerholm, har mer makt än många av sina kamrater som nu sitter i fullmäktige. Förklara det för era läsare, Norrtelje Tidning, om vi ska ha förtroende för er journalistik.

Tidningen anser att fler än hälften av kommunfullmäktiges ledamöter har mindre makt än den i och för sig duktige Ica-handlaren i Älmsta, men det kräver något slags analys, eller varför ska vi annars välja politiska förtroendepersoner nu i september 2018?

Jag förväntar mig ett trovärdigt svar (analys) av nummer 8 på maktlistan, Daniel Nordström, ansvarig utgivare av Norrtelje Tidning.

Jerker Persson, Björkö

NT kommenterar:

Bakom Norrtelje Tidnings maktlista finns givetvis ingen absolut sanning. Det gör det inte bakom några liknande rankningslistor. Listorna byggs på den samlade bedömning som redaktionen har gjort utifrån hur vi definierar begreppet makt i våra kriterier.

Syftet med listan är att skapa engagemang och diskussion kring begreppet makt. Där kan jag konstatera att vi har lyckats. Många pratar om denna lista och många har synpunkter på den. Det är precis som det ska vara.

Jag finner ingen anledning att ge mig in i diskussioner kring specifika placeringar på listan. Jag konstaterar enbart just att det inte finns någon absolut sanning bakom liknande listor.

När det gäller min placering vill jag betona att jag själv inte varit med och placerat mig själv på listan. Det har övriga på redaktionen fått göra. Jag vill också betona att min placering naturligtvis har med mitt uppdrag som ansvarig utgivare på Norrtelje Tidning att göra. Jag har som person ingen makt i Norrtälje kommun, men däremot har Norrtelje Tidning stor makt med alla duktiga medarbetare. På Norrtelje Tidning fattar jag de yttersta besluten, men jag är givetvis ingenting utan alla medarbetare.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons