Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Strids inlägg uppmärksammades visst på SD:s landsdagar

Annons

Reidar Carlssons beskrivning i ledaren den 28 november om av vad som hände på SD:s landsdagar 2017 stämmer inte. Jag var själv där och upplevde det hela. Diskussionen som följt har väckt en del frågor, då den tidigare partimedlemmen och före detta centerpartisten Martin Strid uttalade sig förkastligt på ett sätt som vi sverigedemokrater på inget sätt står bakom.

När detta skedde så hade lördagens debatt pågått i sju timmar och därav var lokalen endast halvfull. Jag kom precis tillbaka ifrån en intervju då jag möter flera upprörda partikollegor precis vid den stora tv-monitorn utanför salen. ”Han sa nyss att muslimer inte är människor!” hörde jag en riksdagsledamot säga upprört.

Det bör påpekas att Martin Strid endast var ersättare som ombud till landsdagarna, skriver Mikael Strandman. Foto: Lars Larsson, TT

Detta blev snabbt ett diskussionsärende och eftersom jag är riksombudsman kom många fram till mig och sa att på måndag måste du väcka ett personärende. Så när Reidar Carlsson skriver: ”Därför var det förvånande att Martin Strids inlägg inte väckte någon uppmärksamhet på landsdagarna” så är detta inte sant. Inlägget uppmärksammades visst, jag var där och fick en massa att göra.

Redan på lördagsmorgonen, alltså innan Martin Strid kom med dessa förfärliga uttalanden, hade flera partikollegor kommit fram till mig i frukostmatsalen och sagt att det är en man från Dalarna som beter sig konstigt. Martin Strid var en helt okänd person och ändå hade han trängt sig in i diskussioner på ett märkligt sätt och betett sig socialt avvikande.

Frågan är då varför en sådan person blivit vald till ombud från Dalarna och svaret på detta är under utredning. Det bör påpekas att Martin Strid endast var ersättare men att ordinarie ombud hade fått förhinder.

Enligt Dalarnas distriktsordförande var detta första gången Martin Strid uttalade sig på detta sätt. Dock har Martin Strid tidigare varit drivande mot byggandet av en stor moské i Borlänge och varit kritisk till islam men inom Sverigedemokraterna tillåter vi religionskritik. Och det gjorde man inom Moderaterna och Socialdemokraterna också fram tills början av 2000-talet.

Varför bemöttes då inte Martin Strids ord av de andra i talarstolen? Anledningarna är flera, bland annat att det begärts streck i debatten och att talartiden var mycket begränsad, samt att folk hade sina egna motioner att föredra. Framför allt tror jag att få lyssnade till framförandet av Martin Strid.

Man kan naturligtvis diskutera om det skulle begärts en ordningsfråga, vilket nog borde ha gjorts, men folk var väl oförberedda på detta. Flera personer i partiledningen tog dock till orda senare under dagen för att tydligt markera mot det som sagts.

Martin Strid ombads att lämna landsdagarna och partistyrelsen väckte ett personärende om uteslutning mot honom redan på söndagen. I samband med detta valde Martin Strid att självmant lämna Sverigedemokraterna.

Det bör påpekas att ingen av journalisterna på Aftonbladet, TV4, Expressen, Dalarnas Tidningar, SVT med flera verkade reagera överhuvudtaget.

Mikael Strandman, riksombudsman Sverigedemokraterna

NT kommenterar: 

Det var ju bra att några reagerade på Martin Strids inlägg på Sverigedemokraternas landsdagar. Jag litar på att Mikael Strandman talar sanning, även om det strider mot andra rapporter från landsdagarna.

Däremot tycker jag att hans förklaringar till varför ingen bemötte Martin Strids inlägg från talarstolen är lite konstiga: streck i debatten, begränsad talartid, egna motioner. Ett fördömande tar inte lång tid. Och även om man vill propagera för de egna motionerna, så borde man ha tid att kommentera något så uppseendeväckande att någon påstår att muslimer inte är människor.

För övrigt är det intressant att notera att Mikael Strandman lägger ner så stor energi på att berätta hur ”märklig” Martin Strid är som person. Det är väl Martin Strids åsikter det hela gäller, inte hur han ”beter sig”.

Mikael Strandman avslutar som en sann sverigedemokrat: genom att ge en släng mot journalisterna. Jag vet inte riktigt hur han tycker att de borde ha agerat, men det är lite konstigt att han, som företrädare för ett parti som närmast föraktar journalister, använder journalisterna som försvar för de egna partikamraternas passivitet.

Reidar Carlsson, politisk chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons