Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de asylsökande läsa svenska från dag ett

Annons

Arbetslösheten för utlandsfödda är skyhög. Arbetsförmedlingens siffror för januari 2018 visar att 21 procent av utlandsfödda är arbetslösa mot 4 procent av inrikes födda. Klyvningen av arbetsmarknaden är verklig.

En av de enskilt viktigaste faktorerna för att etablera sig på arbetsmarknaden är tillräckliga kunskaper i svenska språket. Utan det riskerar stora grupper av utlandsfödda lång tid i utanförskap. Alla som kommer till Sverige borde ha möjlighet att lära sig svenska från dag ett!

Språkundervisning ges bara till personer med uppehållstillstånd och en fast adress, i form av SFI (svenska för invandrare). Alla som kommer till Sverige borde ha möjlighet att lära sig svenska från dag ett, skriver Patrik Dahl. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Tiden från att en asylsökande kommer till Sverige till dess att ett uppehållstillstånd utfärdats kan ta upp till 36 månader. Språkundervisning, som en del av etableringen, ges bara till personer med uppehållstillstånd och en fast adress, i form av SFI (svenska för invandrare).

Den språkundervisning som eventuellt sker innan ett uppehållstillstånd sköts helt och hållet av ideella krafter som exempelvis svenska kyrkan och andra aktörer.

För integrationen spelar SFI en stor roll, då eleverna också lär sig samhällskunskap, och får viktiga kunskaper om hur det fungerar i Sverige.

Med nuvarande system sitter man i ett asylboende eller i sin lägenhet i upp till tre år, utan att lära sig svenska eller någonting om Sverige, och först vid ett eventuellt uppehållstillstånd får man påbörja sin integration. I genomsnitt tar det sedan cirka 18 månader att få relevanta språkkunskaper.

Den starka motivation som många nyanlända känner för att komma in och lära sig om sitt nya land bryts sakta men säkert ned i det byråkratiska maskineriet. Risken för depression och utanförskap i detta scenario är uppenbar. Dessutom är det ett rent resursslöseri.

Utöver det måste frågan ställas – vilken bild av Sverige de som inte får uppehållstillstånd tar med sig. Vill vi att man ska komma ihåg fyra väggar och ett konstant mörker av ovisshet och oro? Eller vill vi att man ska ta med sig delar av den svenska kulturen till nya länder och bli en ambassadör för det svenska systemet?

Alla personer som väntar på uppehållstillstånd får påbörja sin svenskundervisning från dag ett. Genom förslaget kommer samhället:

• Ta tillvara på den starka motivation som många nyanlända känner.

• Förkorta tiden för etablering.

• Öka chanserna till att nyanlända får ett jobb, så man känner att man gör rätt för sig

• Minska risken för utanförskap och de problem detta medför.

• Minska risken för depression och därigenom även kostnader för sjukvården.

• Ta bort onödiga arbetsuppgifter hos Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och därigenom minska kostnaderna.

• Skapa en positiv bild av Sverige och därigenom öka chanserna till nya affärsförbindelser.

Ge svenskundervisning från dag ett. Det tar tillvara på individens drivkraft, förkortar tiden att komma i arbete och minskar utanförskapet.

Patrik Dahl (C), gruppledare i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons