Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativa lösningar är ofta ett bättre alternativ

Det puttrar ständigt en debatt om privat, vinstdrivande verksamhet kontra offentlig drift. Vad som lätt glöms bort är det tredje alternativet till offentlig drift och privat vinstutdelande verksamhet – kooperativa eller föreningsdrivna företag, skriver Bosse Blideman.

Annons

Den kooperativa vårdcentralen i Offerdal, Jämtland har nyligen fått årets Stora Jämlikhetspris, bland annat för att man ”gå före på vägen mot en demokratisering av vårt samhälle” och att det är en verksamhet som ”drivs utan vinstintresse och utmärks av hög tillgänglighet och kvalitet” (citaten ur prismotiveringen).

Hur ska medborgarna få ut mesta möjliga välfärd för våra skattepengar? Hur ska man i möjligaste mån bli delaktig i den välfärdsservice som man själv får som medborgare? Hur tas personalens resurser till vara på bästa sätt, så att de mår bra av sitt arbete och har låga sjuktal? Varför är personalen mycket friskare i kooperativ än i motsvarande offentlig verksamhet? Det är frågor som jag tycker är intressanta att utveckla.

Jag är stolt över att vara en av initiativtagarna till freinetskolan Mimer. Vi startade inte skolan av några tjusiga ideologiska motiv eller för att det skulle vara ett bra exempel på medelklassens våta dröm, skriver Bosse Blideman.

Det puttrar ständigt en debatt om privat, vinstdrivande verksamhet kontra offentlig drift. Vad som lätt glöms bort är det tredje alternativet till offentlig drift och privat vinstutdelande verksamhet – kooperativa eller föreningsdrivna företag. Inom EU använder man begreppet ”social ekonomi” för denna tredje sektor. Magnus Schubert, som bland annat är verksamhetsledare för det kooperativa Industrihuset i Rimbo och Bengt Annebäck från Miljöpartiet har tidigare försökt att belysa detta i NT.

Själv är jag stolt över att vara en av initiativtagarna till freinetskolan Mimer. Vi startade inte skolan av några tjusiga ideologiska motiv eller för att det skulle vara ett bra exempel på medelklassens våta dröm. Vi gjorde det helt enkelt för att skapa en bättre skola, där våra barn och deras behov synliggjordes.

Vi som drivs av en idé, inte att tjäna pengar, har mycket att tillföra. En organisationsform som baseras på personalen och de som berörs, och deras intressen och behov, har kvalitet som dominerande drivkraft – helt naturligt. Det finns gamla undersökningar bland förskolor och hemtjänst som visar att den bästa kvaliteten har varken offentligt eller privata ägare, utan de som drivs kooperativt. Inom landstinget finns en kvalitetsutmärkelse bland vårdcentraler som heter Guldsprutan (!). Vad jag vet är det en enda vårdcentral som har fått den utmärkelsen två gånger, nämligen den kooperativt drivna vårdcentralen i Västerhaninge.

Inom G20-området är cirka tolv procent av de anställda verksamma i kooperativa företag. I Sverige är det bara 2,3 procent. Det civila samhället har en mycket svag ställning på svensk arbetsmarknad, bland annat på grund av socialdemokratins inriktning under 1900-talet (kapitalet fick fritt sköta näringslivet mot att arbetarna fick det materiellt bättre, bland annat manifesterades det genom Saltsjöbadsavtalet 1938).

Men både EU-kommissionen och EU-parlamentet vill verka för positiva särregler för den sociala ekonomin, liksom flera länder i södra Europa redan gör. Man vill lyfta fram den kvalitet och delaktighet som är en följd av att de som berörs också är med och styr verksamheten.

Detta kan styras genom till exempel riktade upphandlingar med sociala kriterier eller med reserverade kontrakt som är förbehållet det civila samhället. Det är inte bara tillåtet, det uppmuntras av EU. Men det behövs ordentliga riktlinjer och en tydlig viljeinriktning från regeringens sida för att det ska tydliggöras. I alla händelser bör vi på kommunal nivå skapa oss en policy för att få in civilsamhällets aktörer. Mera pang för pengarna!

Bosse Blideman (MP), kooperativ företagsrådgivare sedan 30 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons