Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan man vilja ha en så anskrämlig tillbyggnad?

Annons

Kanske minns jag fel.

När det har varit tal om att Norrtälje kommun behöver en stadsarkitekt eller när kommuninvånarna önskar att det fanns ett skönhetsråd, då har svaret från våra beslutsfattare varit att det finns tillräckliga kunskaper inom deras egna led.

Kanske minns jag fel.

Det är svårt att tro att kommunens beslutsfattare vill förvanska Roslagsmuseets fasad och volym med den anskrämliga tillbyggnad som har visats i Norrtelje Tidning, skriver Gunnar Parment. Fotomontage: Ulf Zettersten.

De menar kanske att det är tillräckligt att det finns arkitekter bland dem som har valts in i olika kommunala nämnder, men finns de ens inom rätt nämnd? Om någon av dem är ledamot i bygg- och miljönämnden, vad har den för möjligheter att framföra sin mening i nämndens sammanträde, om den skulle gå emot partiets önskemål?

När Norrtälje kommunfullmäktige antog detaljplanen där Roslagsmuseets byggnad ingår beslöts att byggnaderna skulle ges en planbestämmelse som skall skydda dem från att förvanskas. När man sålde huset på granntomten till en bilskola bröt man mot bestämmelsen om kulturändamål.

Det är svårt att tro att kommunens beslutsfattare vill förvanska Roslagsmuseets fasad och volym med den anskrämliga tillbyggnad som har visats i Norrtelje Tidning.

Ibland säger någon ”hur tror du att dom tänker?”. Om bygg- och miljönämnden måste ta ställning till en stadsarkitekts tjänsteutlåtande eller till ett remissvar från skönhetsrådet, så måste ledamöterna tänka på vad deras beslut innebär.

Kanske skulle kommunen ha funnit att man kunde komma upp till vindsvåningen med en trappa som förut. Med en invändig hydraulisk hiss behövs ingen tillbyggnad vare sig utanpå fasaden eller på taket. Det blir dessutom sannolikt en billigare lösning.

Tänk om!

Gunnar Parment, Norrtälje, arkitekt KTH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons