Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger fler alkoholtillstånd att fler turister kommer till Norrtälje?

Annons

Att följa Norrtälje kommuns fullmäktigesammanträden live eller via radio kan vara ganska energi- och tidskrävande samt förutsägbart. Numera nöjer jag med att läsa dagordningen med sina bilagor. Motioner och interpellationer försöker jag ta del av för det visar ändå tempen på oppositionens agerande.

Just nu märker jag tendenser till en tempoökning, valåret 2018 närmar sig, men förbluffande ofta ser jag att det interpelleras och motioneras om saker jag sett tidigare. Déjà vu säger man på franska.

Motionärerna känner att socialnämnden som tillståndsgivare inte riktigt passar som bedömare då alkoholhanteringen är en viktig del av näringspolitiken i kommunen, skriver Gunnar Hellström.

En motion inlämnad som gruppmotion av moderaterna Ann Lewerentz, Bo Wetterström och Hamed Abbasi vid kommunfullmäktigemötet den 26 september förvånade mig varför jag beslöt mig för att titta lite närmare på den. Det som fick mig att haja till var några inledande rader i motionen: I Norrtälje kommuns alkoholpolicy står det att man ska vara generös med alkoholtillstånden, detta för att säkerställa att kommunen fungerar även som turistmål.

Kan det verkligen vara sant, undrade jag. Efter ett par mejlkontakter med kommunens kontaktcenter och senare med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) insåg jag att så var inte fallet. En sådan alkoholpolicy existerar inte. Kan det då röra sig om en hittepåmotion?

Motionärerna känner att socialnämnden som tillståndsgivare inte riktigt passar som bedömare då alkoholhanteringen är en viktig del av näringspolitiken i kommunen. Därför föreslår man att den beslutsfattande funktionen för alkoholtillstånd i kommunen flyttas till kommunstyrelsen av näringspolitiska skäl.

Konklusionen av detta måste vara att bedömningar beträffande ordning, nykterhet, 18-årsgränsen, matförsäljningen, serveringstiderna och sociala aspekter kommer att ställas och överprövas mot näringspolitiska aspekter av någon näringspolitisk expert i kommunstyrelsen.

Om och när denna motion kommer upp i kommunfullmäktige kommer jag garanterat att lyssna på debatten. I synnerhet om de 35 olika taxorna för tillstånd och tillsyn kommer upp på tapeten.

Gunnar Hellström, Norrtälje

Du har väl vår app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons