Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel med förbud för alla religiösa friskolor

Annons

Ett religiöst samfund kan som Otto Carneheim påpekar i NT den 24 april mycket väl vara utmärkt även som skolhuvudman. Det finns ingen anledning att lyfta fram vissa ismer före andra i det avseendet. Vi lever i ett land med religionsfrihet, och ska förstås behandla alla religiösa inriktningar lika.

Det är när skolhuvudmän inte lever upp till de styrdokument vi har (oavsett område) som problem uppstår, och då är det de som syndar som ska rätta in sig, alternativt mista sina tillstånd om rättelse inte sker. Våra läroplaner är redan sekulära, och religionsinslag i undervisningen ska enligt den värdegrunden enbart förekomma som en del av undervisningen i den kurs eller det ämne där det ingår i målen.

Därför tycker jag att förbudsropen som nu kommit i debatten är överreaktioner utlösta av en enstaka händelse. En riktad inspektion vid de aktuella friskolorna kan för all del vara på sin plats. Den skulle med all säkerhet visa att problemet inte alls är av den digniteten att det motiverar några huvudmannaförbud.

Ansvarstagande politiker borde förorda lösningar så att alla huvudmän i välfärden följer styrdokumenten, oavsett om det rör sig om bolag, samfund, föreningar eller offentliga aktörer. Att hojta om förbud i tid och otid kan måhända ge sken av handlingskraft, men riskerar tyvärr att förorsaka mycket skada i form av minskande valfrihet för medborgarna.

Gunnar Kjelldahl (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons