Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sanslösa daltandet med kriminella måste upphöra

Annons

I snart 100 år har vi försökt att vårda bort kriminalitet, dessvärre med ett miserabelt resultat. Regeringen, oavsett om den är röd-grön eller borgerlig, har beslutat om smärre straffskärpningar för vissa brott, medan rån, våldtäkter, stölder, skjutningar, bedrägerier med mera fortsätter i oförminskad eller ökande takt.

Uppklarningsprocenten är bedrövligt låg. Förundersökningar gällande så kallade vardagsbrott läggs systematiskt ner utan vare sig utredning eller åtgärd. Vittnen vågar inte, fullt begripligt, träda fram på grund av hot. Stora dyra stulna maskiner tillåts lämna landet utan någon som helst kontroll.

Generellt måste straffen för de flesta brott skärpas rejält, inte lite marginellt, såsom nu görs av regeringen, skriver Tommy Håkansson. Foto: Christine Olsson, TT

Nya poliser rekryteras, medan ungefär lika många erfarna och duktiga poliser slutar på grund av låga löner och dålig arbetsmiljö. Vi har en polisledning som definitivt inte håller måttet.

Svenskt rättsväsen befinner sig onekligen i en djup kris. Regeringen pratar mycket, men adekvata leveranser lyser med sin frånvaro.

Vilka åtgärder krävs då för att återupprätta ett fungerande rättsväsen?

Poliskåren behöver antagligen minst fördubblas. För att åstadkomma detta måste polisyrket bli attraktivt. Arbetsmiljö och schemakonstruktioner behöver ses över. Lönerna måste höjas.

Det kostar, ja. Men är vi inte beredda att betala för en minskad brottslighet och ett tryggare samhälle? Finansieringen kan, åtminstone delvis, ske genom att försäkringspremier och kostnader för larm och bevakning rimligtvis kommer att sjunka med en minskad kriminalitet.

Hela påföljdssystemet behöver ses över. Villkorlig dom och skyddstillsyn ska endast komma i fråga för tidigare ostraffade och för mindre allvarliga brott. Vid upprepad brottslighet bör straffen skärpas markant vid varje nytt brottstillfälle.

En nygammal form, straffarbete, bör återinföras. På särskilda enheter ska individer som begått grova brott placeras för att med tvång lära sig arbeta och veta hut. Dessa enheter ska finansieras av de intagnas arbete och således inte av skattebetalarna.

Generellt måste straffen för de flesta brott skärpas rejält, inte lite marginellt, såsom nu görs av regeringen. Det brott som bör ha allra högsta prioritet när det gäller uppklarning och straffskärpning är övergrepp i rättssak. Det är ytterst en fråga som berör demokratins överlevnad.

Oavsett direktiv från Bryssel måste gränskontroller värda namnet införas, inte minst för utresande. I dag förefaller det vara fritt fram för utländska stöldligor att föra ut stulna bilar, stora maskiner, båtmotorer med mera för försäljning utomlands. Införsel av vapen tycks vara utom kontroll.

Det går att räkna upp massor av brottstyper där tafattheten från regeringen är beklämmande när det gäller att komma till rätta med kriminaliteten. Utrymmet medger dock inte mer konkretisering.

För att radikalt minska brottsligheten måste påföljderna skärpas rejält och poliserna bli många fler och bättre betalda. Det sanslösa daltandet med kriminella måste upphöra parallellt med att stödet till brottsoffren förbättras.

Tommy Håkansson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons