Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför röstade C nej till en folkomröstning

Ett landsbygdsprogram är under framtagande och den nya strukturplanen för skolorna visar att vi har skolor spridda i hela kommunen. Vi tyckte att en folkomröstning i detta ärende, med denna formulering, var onödig.
Därför röstade Centerpartiet nej till en folkomröstning, skriver Karin Broström.

Annons

En folkomröstning kan verka vara den optimala demokratin. Folket får bestämma.

Vi i Centerpartiet förstår upprördheten av att en skola ska läggas ned och att en skola kan vara navet i bygden. Vi förstår att det är lätt att skriva under på att alla skolor ska finnas kvar och att kommunen ska ta fram ett landsbygdsprogram.

Det är lätt att skriva under på en frågeställning att man ska behålla alla glesbygdsskolor och att man ska ta fram ett glesbygdsprogram känns ju enkelt och självklart. Men att lägga en ja eller nej röst i en vallokal på en sådan frågeställning känns inte seriöst. Vare sig man röstar ja eller nej så ger det utrymme för tolkningar. Vad gäller frågan om glesbygdsprogram eller landsbygdsprogram som vi hellre säger, kommer det att bli ett sådant hur man än röstar i folkomröstningen.

De som röstade för en folkomröstning i kommunfullmäktige hade möjlighet att ändra frågan i fullmäktige, men tog den inte. Det ser vi i Centerpartiet som att de inte tar den här frågan på allvar, skriver Karin Broström.

I Norrtelje Tidning den 1 september anser Kalle Güettler och Rolf Hedin att man borde ha ändrat frågan när ärendet var uppe i fullmäktige. Inför detta ärende i fullmäktige hade tjänstemän och politiker samt företrädare för folkomröstningsinitiativet haft många diskussioner om formuleringen, men kommit fram till att det som folk skrivit under på också skulle vara frågan i en folkomröstning. De som röstade för en folkomröstning i kommunfullmäktige hade också möjlighet att ändra frågan i fullmäktige, men tog den inte. Det ser vi i Centerpartiet som att de inte tar den här frågan på allvar.

Skola och landsbygd är viktiga frågor för oss i Centerpartiet. Därför tog vi tag i frågan om en aktuell skolstruktur. På landsbygden är det väldigt få barn som kan gå till sin skola. Nästan alla barn blir skjutsade, antingen av sina föräldrar eller att de får skolskjuts. Lärare vill ha kollegor och för att få full kompetens på en F-6-skola behövs minst fyra lärare. Skolan är till för barnen. En skola kan alltså vara för liten för att vara pedagogiskt och socialt hållbar.

Ett landsbygdsprogram är under framtagande och den nya strukturplanen för skolorna visar att vi har skolor spridda i hela kommunen. Och det är en genomarbetad plan där man tagit hänsyn till geografiska avstånd och popularitet.

En folkomröstning är rådgivande och det är i kommunfullmäktige man tar beslut om hur man ska tolka resultatet. Vi tyckte att en folkomröstning i detta ärende, med denna formulering, var onödig.

Därför röstade Centerpartiet nej till en folkomröstning.

Karin Broström (C), andre vice ordförande i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons