Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig planering leder till dåliga nödlösningar

Annons

Ökad byggnation och ökad inflyttning till Norrtälje tätort innebär att kommunen behöver ha god framförhållning i sin planering av platser inom förskola och grundskola. Framförhållningen tycks dock inte vara så god som man skulle kunna önska.

Ett ”bra” exempel på detta är den nya förskolan vid Brännäsgården. Inte nog med att förskolans barn ska tvingas gå i baracker, utemiljön är inte så rolig den heller. På förskolans gård kommer det finnas mindre än åtta kvadratmeter per barn att leka på, eller en femtedel av den yta som Boverket rekommenderar.

På den nya förskolans gård vid Brännäsgården kommer det finnas mindre än åtta kvadratmeter per barn att leka på, eller en femtedel av den yta som Boverket rekommenderar, skriver Robert Beronius.

Man skulle kunna hoppas att det är en tillfällig lösning, men många tillfälliga lösningar har en tendens att bli långlivade. Det finns flera förskolor som består av tillfälliga paviljonglösningar (paviljong är en skönskrivning för barack). Några är i så dåligt skick att de omedelbart behöver ersättas.

Blåklintens förskola är ett exempel på detta. Palettens förskola är ett annat exempel på en förskola vars lokaler är i mycket dåligt skick och som skulle behöva åtgärdas omgående. Men ingenting händer, förrän det till slut är för sent och endast en akut nödlösning kvarstår: fler baracker.

Som om inte detta vore nog har samverkansstyret (S+MP+C) även skapat egna påhittade nödsituationer som fått dåliga nödlösningar. Ett exempel på detta är nedläggningen av Rådmansö högstadium. Om man nu tyckte att det var bra att lägga ner högstadiet över huvud taget, varför kunde det inte vänta tills den nya högstadieskolan står klar i Norrtälje?

Istället har kommunen satt upp tillfälliga baracker vid Grindskolan till en hyreskostnad på 1,3 miljoner kronor per år och en investeringskostnad på över 1 miljon kronor. En nödlösning som inte bara var dålig, utom dessutom mycket dyr. Nu visar det sig för övrigt att även måltidsverksamheten blivit mycket dyrare vid Grindskolan eftersom alla elever inte får plats i en och samma matsal.

Nu får det vara nog. Vi i Liberalerna vill att en lokalförsörjningsplan upprättas omgående och att medel skjuts till för att lösa de problem som finns. Att skjuta problemen framför sig är inte en ekonomisk ansvarsfull politik. Det leder bara till dåliga och dyra nödlösningar. På det finns inga vinnare.

Robert Beronius (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons