Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Upprustning av Hallstaviks centrum dröjer

Vatten, lummigt, mysfaktor och lek. Kommunen har sammanställt Hallstabornas önskemål för upprustningen av Centrumtorget. Men renoveringen dröjer.

Annons
Carita Holmberg från Hallstaviksnätverket undrar varför renoveringen dröjer.Foto: Måna J Roos

Politikerna har lovat att upprusta Hallstaviks centrum under flera år.

En titt i NT:s arkiv avslöjar att det skulle ha varit färdigt till ortens 100-årsjubileum förra året, men sköts upp till i år. Nu blir det nog inte förrän nästa år.

I höstas fick Hallstaviks invånare lämna sina önskemål för centrum. De vill se vatten, träd, torgplatser, uteservering och möjlighet till lek. Kommunen har lagt ut en skiss som sammanfattar önskemålen på sin webbsida, men den visar inte hur det faktiskt ska bli.

– Vi kommer att ta fram tre förslag med kostnadskalkyl under våren. Vad som blir av beror på vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt, säger Tom Johansson, tillförordnad gatu- och parkchef i kommunen.

Han uppger att kommunen har som ambition att påbörja renoveringsarbetet kring årsskiftet 2016/17.

– Vi tycker att det hade varit himla kul att inviga torget på Hallstaviksdagen i september, säger Carita Holmberg, projektledare för Hallstaviksnätverket.

Hon har deltagit i de medborgardialoger som kommunen hållit i Hallstavik under hösten. Hon är förvånad över att renoveringen skjutits upp igen.

– Arkitekterna hade deadline för sina förslag i december, säger hon.

Carita Holmberg är kritisk till bristen på information från kommunen.

– Jag förstår att saker kan dra ut på tiden. Att vara lite transparent om hur man tänker kan väl inte vara så svårt?

Berit Jansson, (C), är ordförande i teknik- och klimatnämnden som fattar besluten kring upprustningen av centrum. Hon berättar att politikerna i nämnden håller på att ta fram en budget för renoveringen. Det har anslagits tre miljoner kronor, men det ska bli mer. Samtidigt arbetar arkitekter med de tre förslagen, uppger hon.

– Vad jag förstår ska det vara färdigt i mars.

Förslagen ska sedan visas upp på biblioteket eller i Folkets hus i april. Hur det ska gå till att utse det vinnande förslaget är inte klart ännu.

– Det kan man ju tycka att det har tagit tid. Men jag tror att det är bättre att vara noggrann så att det blir bra än att göra något som ingen vill ha, säger hon.

När NT påminner henne om att även det förra kommunstyret, där Centern ingick, lovat att upprusta Hallstaviks centrum vill hon först inte kännas vid det, men säger sedan:

– Det var väl vår dröm att det skulle vara så.

Kunde ni inte ha informerat om att det drog ut på tiden?

– Det hade man kunnat göra. Det är alltid bra att vara öppen.

Hallstaviksbornas önskemål

Under hösten 2015 fick boende, föreningar och företagare berätta sina önskemål för kommunen.

Kommunen har sammanställt dem. Bland önskemålen fanns lummigt, mer blomsterprakt, mer vatten, koppling till skärgård, lek, torgplatser, uteservering, mysfaktor, blandade åldersgrupper, sammanhållet möbelprogram, effektbelysning.

Mer läsning