Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler KOL-patienter måste erbjudas rökavvänjning

Annons

Den 20 november är Världs-KOL-dagen. Då riktar vi i Riksförbundet Hjärtlung uppmärksamheten mot alla som lever med lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

KOL är en av våra vanligaste folksjukdomar. Runt om i Sverige lever 500 000 – 700 000 personer med sjukdomen, samtidigt som bara cirka en femtedel vet om att de har KOL.

Att leva med KOL innebär ett liv med andningssvårigheter, infektioner och andnöd redan vid liten ansträngning. Det påverkar livskvaliteten i stor utsträckning. I en undersökning av Riksförbundet Hjärtlungs medlemmar med KOL ansåg hälften att det är ett stort problem att KOL begränsar vardagslivet. Lika många tycker att det är ett problem att det inte finns tillräckligt stor kunskap om KOL i samhället.

Andningssvårigheterna kan leda till försämringsperioder där sjukdomen eskalerar och allt för ofta sluta med ett akut sjukhusbesök. Varje år dör närmare 3 000 personer i Sverige på grund av KOL, nästan tio gånger fler än i trafiken.

Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarande enligt kvalitetsregistret Luftvägsregistret. Samtidigt erbjuder sjukvården allt för sällan hjälp till rökavvänjning

Förutom andningsbesvär och sociala begränsningar innebär livet med KOL också en stor del skamkänslor för allt för många. Den vanligaste anledningen till KOL är rökning, vilket leder till att många klandrar sig själva och hellre lider i tystnad än söker hjälp. Samtidigt finns också en betydande andel människor med KOL som aldrig rökt i hela sitt liv.

Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarande enligt kvalitetsregistret Luftvägsregistret. Samtidigt erbjuder sjukvården allt för sällan hjälp till rökavvänjning enligt Socialstyrelsens senaste utvärdering av KOL-vården. Detta trots att det är den viktigaste åtgärden i behandlingen. Det måste förändras samtidigt som skamstämpeln kring KOL måste bort. Vi måste se till att människor med KOL känner att de kan få den hjälp de behöver, precis som alla andra.

Vi som patientförening vill vara en del av lösningen och inge hopp. Att träffa andra i samma situation kan vara ett stort stöd. KOL går inte att bota, men med livsstilsförändringar, fysisk aktivitet och, framförallt, rökstopp går det att bromsa utvecklingen och leva ett bra liv.

Anita Andersson, ordförande Föreningen Hjärtlung Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Plus

Tillgång till allt innehåll på våra nyhetssajter & nyhetsappar!
119kr per månad. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online!
119 krper månad
  • Allt plusinnehåll på alla sajter
  • Allt plusinnehåll i vår nyhetsapp
  • Ingen bindningstid
  • Avsluta själv online när du vill
Köp Plus

eller

Logga in

Har du papperstidningen men
saknar inloggning?
Skaffa inloggningsuppgifter här