Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen i litteraturen i fokus på Roslagslördag

Det ska handla om fåglars skönhet, nattfjärilar och naturen i litteraturen på Roslagslördag på Norrtälje stadsbibliotek den 22 april. Medverkar gör bland andra Tomas Bannerhed som prisats för sin roman Korparna.
– För mig handlar skrivandet om precision och variation och att vara noga med sina språkliga medel. I mina böcker finns inte en enda fågel som kvittrar, säger han.

Annons

Författaren Tomas Bannerhed kommer till Norrtälje stadsbibliotek på Roslagslördag den 22 april.

Sedan i höstas arrangerar Norrtälje stadsbibliotek Roslagslördagar på temat natur och kultur i Roslagen. Härnäst är det dags för en lördag på temat Naturen i litteraturen – Roslagsarter, odlingslandskapet under förändring, fåglar och fjärilar är några av de ämnen som tas upp.

Författaren Tomas Bannerhed vann Augustpriset för sin roman Korparna som kom 2011. Både flora och fauna spelar en viktig roll i romanen, som Bannerhed skrev på under tio års tid innan den gavs ut.

Romanen utspelar sig på 1970-talet, en omvälvande period då det svenska jordbruket förvandlades i grunden, och de mindre gårdarna rationaliserades bort till förmån för stordrift och storskalighet. I berättelsens centrum finns Klas som dignar under oket att han ska ta över familjegården en dag. Men i fåglarna förkroppsligas en lätthet och flykt som blir ett andrum för Klas.

– Naturen beskrivs ofta i romantiska ordalag, men jag ville att det skulle vara på blodigt allvar för huvudpersonen Klas. Fåglarna blir en tillflykt för honom när han inte längre står ut med den skuld och det tvång som han känner hemma, säger Tomas Bannerhed.

Trastarna jollrar

För Tomas Bannerhed var det också viktigt att undvika klichéer och att undvika att natur och djurliv reducerades till litterära utsmyckningar. I Korparna finns inte en enda kvittrande fågel, däremot duvor som poar, trastar som jollrar och rödhakar som knäpper och sisar.

– Hos fåglarna finns också en symbolik om att de måste flytta för att överleva, eller är födda i fel bo som göken, säger Tomas Bannerhed.

Fjärilsmannen Clas

Medverkar på Roslagslördag gör också författaren Peder Edvinsson som samtalar med fjärilssamlaren Clas Källander som Edvinsson har porträtterat i boken Fjärilsmannen.

Clas Källander, som bor i Västernäs utanför Herräng, medverkar vid Roslagslördagen.

Den hängivne och passionerade samlaren Clas Källander, som bor i Västernäs utanför Herräng, har ägnat sig åt fjärilssamlande i över 60 års tid. Hans långa och idoga arbete med att dokumentera och lära sig mer om fjärilar och deras livsbetingelser är en direkt avspegling av hur naturen mår.

LÄS MER: Läs NT:s intervju med Clas Källander

Clas Källanders infångande av kunskap och data talar sitt tydliga språk: gammelskogs- och jordbruksarter försvinner medan sydliga arter genom klimatförändringarna blir allt vanligare i Sverige.

Fakta: Naturen i litteraturen

Roslagslördag den 22 april har temat Naturen i litteraturen, med start klockan 14.00. Då intervjuas författaren Tomas Bannerhed av Tobias Nilsson från Naturvårdsstiftelsen. Klockan 15.20 samtalar författaren Peder Edvinsson med fjärilssamlaren Clas Källander.

I samband med samtalen blir det bildvisning, både av Brutus Östlings fotografier till Bannerheds bok I starens tid, och Bobo Olssons foton från Fjärilsmannen.

Arrangörer är Norrtälje naturvårdsstiftelse, Naturskyddsföreningen Roslagen, ABF och Norrtälje bibliotek och Norrtälje kommun.

Mer läsning

Annons