Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara Kristalova aktuell i SVT:s "Konsthistorier"

Leran är i fokus när Klara Kristalova fördjupar sig i skulptören och keramikern Hertha Hillfons liv i SVT:s "Konsthistorier". I seriens fjärde avsnitt får tittarna följa med Länna-konstnären medan hon upptäcker mer av föregångarens verk.

Annons
Klara Kristalova har varit verksam som konstnär sedan mitten av 1990-talet och flera av hennes verk går att hitta runtom i Norrtälje stad.

Säsong två av SVT:s serie Konsthistorier har redan kommit halvvägs och i onsdagens avsnitt, seriens fjärde, var Klara Kristalova en av huvudpersonerna. Serien går ut på att olika samtidskonstnärer "möter" några av den svenska konsthistoriens pionjärer, och för Klara Kristalovas del innebar det en inblick i Hertha Hillfons historia.

I mars 2017 öppnades Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen som är en konst- och kulturmötesplats i Hertha Hillfons minne. Konstnären avled 2013. Foto: Dan Hansson SvD/TT

Hertha Hillfon föddes 1921 utanför Härnösand och flyttade år 1933 till Stockholm. Hon debuterade som konstnär i slutet av 1950-talet och ansågs då banbrytande med sitt uttryckssätt. Med åren började hon göra större verk och flertalet av dem pryder fortfarande det offentliga rummet i Sverige.

Klara Kristalova har ställt ut både i Sverige samt internationellt. Här från en utställning på Bonniers konsthall. Foto: Anders Sjöberg

Klara Kristalova drar sig istället mer åt det andra hållet och gillar att göra mindre konstverk med leran. Ett av hennes kännetecken är de varelser som är till hälften människa och hälften djur. Ofta gestaltar Klara Kristalova någon form av förvandling i sina verk, vilket hon i avsnittet förklarar är en del av att hon ser det som att allt hela tiden förändras, som en association.

SVT:s Konsthistorier går som repris på söndag den 11/2 kl. 15:15 i SVT2, och går även att se på svtplay.se.

Läs mer: Ett mörkt sagoslott där djur och människor möts

Läs också: Klara Kristalovas utställning på Bonniers konsthall

Mer läsning

Annons