Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evenemang

Annons

Svante Säwén

Sveriges riksdag gav redan före sommaren regeringen i uppdrag att ta fram en evenemangslista över viktiga idrottsarrangemang som ska sändas i tevekanaler som är fria för alla att se. Orsaken är förstås oron för att många som inte har råd med betalkanaler, annars ska gå miste om sånt som OS och Fotbolls-EM och -VM. Men inget har hänt. Det är verkligen märkligt att regeringen i så hög grad kan strunta i vad riksdagen säger.

Notera också att frågan drivs i andra länder. Fotbollsorganisationer som Uefa och Fifa har överklagat tidigare domar i EU-domstolen. Men nu har en generaladvokat där föreslagit att rätten till att ha såna evenemangslistor ska ligga fast. Det är inte alltid detsamma som den dom som sen fälls. Men oftast går besluten den vägen.

I ett högerstyrt och fotbollsälskande land som England vill man ha en lista, precis som vi vill ha det i vårt fotbollsälskande land. Skillnaden är att vi här har en regering som bryr sig mer om företagen än om företagens kunder, medborgarna – tevetittarna.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) menar att det räcker att vi redan har kommersiell teve som når alla. Hur tänker hon då? Det är ju ingen garanti för att de stora tevebolagen väljer att sända i dessa kanaler. De kan ju utan en evenemangslista lika gärna sända i någon av betalkanalerna. Den fria marknaden har inte alltid rätt. Precis som vi behöver gränser i form av konsumentskydd så att vi får riktiga varor, behöver vi ett skydd för allas rätt att se viktiga evenemang som OS och Fotbolls-VM. Alla ska med, som sossarna säger.

Mer läsning

Annons