Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurrättsaktivister släppte ut lax vid Fogdö – två män blir inburade som straff

Tre män och två kvinnor har dömts för att ha släppt ut laxar från Fogdö Lax och släppt ut kalkoner från en uppfödning i Östergötland. Nu har en av männen börjat avtjäna sitt fängelsestraff.

Annons

Alla fem tillhör gruppen "Tomma burar" som genomför olika djurrättsaktioner. Enligt egen utsago tillämpar de "icke-våld och civil olydnad" när de genomför sina "fredliga aktioner".

Sommaren 2016 slog de till mot en kalkonfarm på Vikbolandet och stal fyra unga kalkoner. De tog med sig fåglarna i kartonger och släppte sedan ut dem på en gård i Göteborg.

Efter stölden lämnade ett meddelande till kalkonfarmaren om varför de utfört aktionen, skriver Norrköping Tidningar. De kontaktade även polisen.

Under den följande polisutredningen berättade två av männen att de sommaren 2015 även hade gjort en aktion vid en fiskodling tillhörande Fogdö Lax. En av männen hade simmat ut till en nätkasse där fiskarna fanns, klippte hål i kassen och håvade upp en lax som de sedan släppte ut i i havet. Efter att ha misslyckats med att håva upp flera laxar knöt de igen hålet i nätkassen igen. Även vid detta tillfälle lämnade de en lapp om vilka de var och vad de hade gjort.

Lars-Åke Jansson, ägare av Fogdö Lax, som ligger mellan Grisslehamn och Singö, visar upp hålet som aktivisterna klippte upp i nätet som rymmer regnbågslaxar. Aktivisterna har senare sagt att de släppte ut en lax.

Läs även: Aktivister slog till mot odling

Se även (TV): Fogdö Lax utsatt för skadegörelse

De fem aktivisterna, varav fyra är från Stockholmstrakten och en från Västerås, åtalades efteråt för stöld respektive egenmäktigt förfarande och har nyligen dömts i Norrköpings tingsrätt.

En 27-årig man dömdes för stöld. Då han var dömd för liknade brott tidigare, beslutade tingsrätten att det tidigare straffet skulle gälla även det nya brottet. De två kvinnorna, 31 och 21 år, dömdes för stöld till villkorlig dom och 30 dagsböter á 100 respektive 130 kronor.

De två männen, 29 och 44 år, som erkände att de även släppt ut en fisk från Fogdö Lax dömdes till vardera en månads fängelse för stöld och egenmäktigt förfarande. En av männen började avtjäna sitt straff nu i november medan den andre mannen har fått plats på en anstalt i december.

Alla fem dömdes även att solidariskt betala 3 855 kronor i ersättning till kalkonfarmaren.

Mer läsning

Annons