Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zornättlingen Per Ståbi visar sina akvareller

Han må brås på självaste Anders Zorn, men med sin senaste utställning visar Per Ståbi än en gång att han är en konstnär i egen rätt. Motiven är hämtade från Dalarna, Rimbo och Söders höjder i Stockholm.

Annons

Ålands skärgård, Rimbo kyrka, Mäster Mikaelsgatan på Södermalm och hembygdsgården i Orsa. Men också Provence och Venedig. Konstnären Per Ståbi, vars pågående utställning visas på Café Chocolate i Rimbo, bjuder besökaren med på en resa till olika platser runtom i Sverige och världen.

– Jag har fastnat mycket för söder i Stockholm, man kan säga att jag har två hjärtan – ett i Stockholm och ett i Dalarna, säger Per Ståbi.

Farmor lillasyster till Zorn

Per Ståbi är född och uppvuxen i Orsa men bor numera i Sollentuna i Stockholm. Som ättling till Anders Zorn – Per Ståbis farmor var lillasyster till Zorn – finns ett arv att brås på, och nog märks den konstnärliga ådran och släktskapet.

Med sina akvareller och målningar i blandteknik (akvarell och tusch) förmedlar Per Ståbi med sitt mästerliga handlag sinnesstämningar som spänner över ett brett register. Här märks alltifrån Katarina kyrka som tornar upp sig med ovädersmolnen hängande omkring sig som blygrå skyar, till rofyllda gatuvyer med röda små söderkåkar och Dalahus inbäddade i ett lummigt hav av rosa och lila lupiner.

Rimbo kyrka gånger tre

Med på utställningen, som pågår till och med lördagen den 29 april, finns också en vacker triptyk med Rimbo kyrka som motiv.

–Jag tycker mycket om att måla kyrkor. Det var i samband med samlingsutställningen på temat Rimbo på Café Chocolate som jag målade Rimbo kyrka, säger Per Ståbi.

Med på utställningen finns också ett par akvareller av konstnären Ari Laitanen, som också är Per Ståbis mentor.

– Han är en av de bästa akvarellmålarna i Sverige på att måla hav, säger Per Ståbi.

Annons