Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Željka valdes in som första kvinna i Lions Rimbo

Något av en skräll innebär hon i Lionsvärlden. Kroatiska Željka Gracin är den första kvinnan någonsin i Lion Rimbos snart 60-åriga historia. – Jag var intresserad av Lions i Split, berättar hon. Men inte förrän nu har jag fått tid med ett sådant föreningsengagemang.

Annons

Željka Gracin har bott i Sverige sedan i augusti förra året. Hon läser svenska för fullt. Intervjun görs på blandad engelska och svenska. Troligen kommer dock denna mångspråkkunniga kvinna att prata svenska som rinnande vatten innan det här året är slut.

– Det var en väldigt varm och välkomnande stämning när jag valdes in som medlem i Lions den 30 januari, säger Željka Gracin. Jag tycker om att Lions engagerar sig både i lokalsamhället och i internationella hjälpprojekt. Och här får jag möjlighet att lära känna svenskar.

Inom Lions ser hon närmast fram mot den utställning som föreningen anordnar i Rimbo i maj. Željka Gracin arbetade i 20 år för import-exportföretaget Koteks där hon blev marknadsföringschef. Sedan jobbade hon i 15 år för försäkringsbolaget Merkur Zagreb och föreläste bland annat om kundrelationer.

– Det är Europas äldsta försäkringsbolag, berättar hon.

År 2009 fick hon en utmärkelse som bästa försäljaren i hela den kroatiska försäkringbranschen. Sedan fem år har hon en egen månadskrönika i den kroatiska försäkringstidskriften Svijet Osiguranja. Hennes senaste krönika handlar om skillnader mellan svensk och kroatisk försäkringsrätt vad gäller bilförsäkringar.

– Man kan lära mycket av Sverige, säger hon. Och det är tydligt att Sverige är ett land som tar hand om sin natur och sina människor och sin historia.

Hennes fästman Roger Berglund är datakonsult och även Lionsmedlem.

– Det var kärlek vid första ögonkastet när vi träffades i Kroatien för tre år sedan, berättar Željka Gracin. När vi bestämde oss för att förlova oss och flytta ihop, var vi tvungna att välja mellan Kroatien och Sverige. Det är större chans att båda kan ha bra jobb i Sverige, så då flyttade jag hit.

Genom åren har Željka Gracin skaffat sig ett mycket stort nätverk. År 2012 blev hon ombedd av turkiska affärsbekanta om hjälp att etablera sig i Kroatien.

– Det är lika bra att gå till topparna med en gång, sa hon och arrangerade ett möte med Kroatiens president Ivo Josipovic.

Till hennes centraleuropeiska kontaktnät lägger hon nu ett skandinaviskt.

– Jag har lärt att alla möten slutar med ”det var trevligt att träffa dig”. Men då svarar jag att det VAR inte trevligt, utan det ÄR trevligt. För man träffas ju igen!

Željka Gracin

Aktuell: Första kvinnliga medlem i Lions Rimbo

Födelseår: 1961

Födelseort: Split i Kroatien

Bor: I Rimbo

Yrken i Kroatien: Marknadsförings- och försäkringsexpert

Utmärkelse: Kroatiens bästa försäkringsförsäljare 2009

Gör: Läser svenska. Söker jobb i servicebranschen

Familj: Fästmannen Roger Berglund, tre barn sedan tidigare, ett bonusbarn

Hobby: Göra små prydnadsträd av metalltrådar

Favoritcitat: ”För att lyckas måste du ha tur och vara smart. Du måste vara smart för att märka när du har tur, och ta chansen.”