Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Xylografens gravvård räddas

Kjell Johansson räddar smutsiga och fallfärdiga gravvårdar från förfall. Nu har han tagit sig an den siste xylografens gravsten.

Det är Albert Engströmsällskapet som gett gravvårdare och Rånäsbon Kjell Johansson uppdraget att rusta upp den så kallade xylografens gravsten. Xylografen hette Karl Andersson, han bodde i Grisslehamn och dog 1942. Han kallades av den mycket nära vännen Albert Engström för Sveriges siste xylograf. (Xylograf: se faktarutan). Karl Andersson var också en av dem som gav Albert Engström inspiration till hans gubbar.

– Själv är jag min bästa modell, sedan kommer Xylografen ska Albert Engström ha sagt, säger Siv Grääs på Albert Engströmsällskapet i Grisslehamn.

Hon berättar att slokhatten är Xylografens signum.

– Den hade han på sig både inomhus och utomhus, säger hon.

Xylografen och hans hushållerska Selma Qvarnström ligger begravda på Väddö kyrkogård. Man hittar graven vid grinden till höger, andra raden. Men det har knappt gått att läsa texten på stenen och bilden på bronsreliefen av Karl och Selma har knappt gått att urskilja.

Risken var att den skulle ha fortsatt att förfalla om inte Albert Engströmsällskapet tagit beslutet att ta på sig ansvaret för graven.

– Stenen har länge stått lite på trekvart, säger Kjell Johansson.

Han tror i alla fall inte att stenen skulle ha klarat en vinter till. En grov rot under sockeln skulle ha knuffat den åt sidan.

– Och sedan skulle tjälen ha gjort sitt till.

Kjell Johansson är gravvårdsvårdare, en av mycket få som vårdar gravvårdar i Sverige. Han berättar att han tyckte att han fick för lite att göra när han som 57-åring avgick med avtalspension efter 34 år på Hallsta pappersbruk. Yrket låg nära till hands eftersom hans far var kyrkvaktare i Lohärad och när Kjell var liten fick han följa med sin far till kyrkogården. Han hjälpte till att rikta gravstenar som var på väg att falla och han tvättade gravvårdar som var smutsiga.

– Jag tänkte att jag provar ett år så får jag se, säger han.

Nu är det tredje säsongen som han åker Uppland runt och renoverar gravvårdar under den varma tiden på året.

– Och intresset växer hela tiden, säger Kjell Johansson.

För alltflera blir medvetna om att det är de själva, som gravrättsinnehavare, som är ansvariga för sina anhörigas grav. Detta ansvar kommer man inte undan även om man betalar för skötsel av graven, påpekar Kjell Johansson.

– Många tror att det är kyrkogårdsförvaltningarna som har ansvaret, säger han.

Enbart i år har han tvättat och renoverat 97 gravvårdar. Det är ett grannlaga arbete att ta sig an en gammal sten. Den är ofta både trasig och smutsig och täckt av både lavor och olika mossor. Värst är vissa mossarters rötter.

– De sitter som berg. Konstigt nog kan mossornas rötter ta sig in långt i en sten.

Men exakt vilket redgöringsmedel han använder vill han inte avslöja.

– Det är en affärshemlighet, säger Kjell Johansson.

Xylografi

Även kallat trägravyr eller trästick är en grafisk metod, där man i ett mycket hårt träslag, vanligen buxbom, åstadkommer en bild med hjälp av sticklar, som vid framställandet av kopparstick. Metoden fick mycket stor betydelse för bok- och tidningsillustrationer under 1800-talet.

En gravvård är ett minnesmärke av sten, trä eller järn som placeras vid en grav.

En gravsten är en gravvård av sten.

En standardsten kostar 1 800 kronor att rengöra. Sedan varierar priserna beroende på hur mycket jobb som krävs. Att fylla i färg i bokstäver kostar från 35 kronor per bokstav med svart färg. Guldfärg kostar 65 kronor per bokstav.