Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wikileaks visar inte sanningen

Det finns många som gillar konspirationsteorier. En hel del tror också på dem.

Många tror till exempel att politikerna inte berättar sanningen, utan döljer mängder av saker för medborgarna; att svenska politiker till exempel säger en sak till svenska folket, och en helt annat sak till politiker i andra länder.

Alla dessa har haft en högtidsstund de senaste dagarna, när svenska tidningar publicerat dokument från Wikileaks. Varje dag har det kommit nya avslöjanden om vad amerikanske diplomater rapporterat hem om, och hur illa detta har stämt med den bild som svenska politiker givit.

Eller kanske inte. Trots de braskande rubrikerna är det nämligen få verkliga nyheter om svensk politik och svenska politiker som kommit fram genom Wikileaks. Att Carl Bildt till exempel kallas för medelstor hund är lustigt och ganska träffande, men det kan knappast vara en nyhet att Sverige och Carl Bildt inte har så stort internationellt inflytande som Sverige och Carl Bildt tror.

Att Sverige inte längre är neutralt är inte heller någon nyhet: det var länge sedan formuleringen om neutralitet försvann ur Sveriges utrikespolitiska doktrin. Snarare är det förvånande att amerikanska ambassadtjänstemän är så dåligt uppdaterade och inlästa på svensk politik att de inte har uppmärksammat detta. Men det är knappast något som bevisar att svenska politiker ljugit för svenska folket.

Det är dock inte så konstigt att dokumenten från den amerikanska ambassaden innehåller felaktigheter och konstiga vinklingar: även ambassadtjänstemän kan missuppfatta saker, eller tolka saker så att de ställer ambassadens och sitt eget arbete i en bättre dager hos uppdragsgivarna hemma i Washington. Gårdagens Wikileaksnyhet i Aftonbladet är ett bra exempel på detta: enligt Aftonbladet skall statsminister Fredrik Reinfeldt ha läxat upp miljöminister Andreas Carlgren för att han varit för kritisk mot USAs klimatpolitik, och ett skriftligt direktiv skall ha upprättats för hur Sverige skall prata om USAs klimatpolitik. Andreas Carlgren förnekar på sin blogg dock kategoriskt att han fått någon skriftlig eller muntlig instruktion om vad han får säga om USAs klimatpolitik, och passar på att göra nya kritiska uttalanden om densamma.

De hemligstämplade dokument som nu publiceras genom Wikileaks är intressanta. De visar bland annat vilken bild av världen och Sverige som amerikanska diplomater har och rapporterar hem till Washington. Men de kan inte tas för sanningar. Och de visar inte att svenska politiker systematiskt ljuger för det svenska folket.

Men den slutsatsen drar säkerligen inte konspirationsteoretikerna. De menar istället att det är fel dokument som har läckts till Wikileaks, och att den verkliga sanningen fortfarande väntar på att bli avslöjad.