Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Walasek glödhet inför storpubliken

Utanför truppen i tre raka matcher, men mot Västervik var Grzegorz Walasek tillbaka – med besked. Polacken klev fram som stor matchvinnare när Rospiggarna utklassade tabelljumbon med 55-35 och tog över serieledningen från Elit Vetlanda.

Att köra hem fem heatsegrar i en speedwaymatch hör sannerligen inte till vanligheterna, men i går hände det i Hallstavik. Grzegorz Walasek vände upp och ned på konventionerna fullkomligt i sin återkomst i Rospiggarnas lag. Efter att ha stått åt sidan för Andzejs Lebedevs under tre matcher fick polacken återigen chansen. Och som han tog den. Walasek vann fem av sina sex heat och körde in 16 poäng när Rospiggarna krossade Västervik i Parken under tisdagskvällen.

– Jag har tränat hårt och förberett mig för den här chansen. Det gick fantastiskt bra och det var väldigt kul att vara tillbaka. Det är aldrig kul att stå över matcher, men jag förstår Mikaels beslut. Vi har ett bra lag och det är tufft om platserna, säger Walasek.

Hemmasegern var aldrig

hotad. Västervik tog sin enda femetta för kvällen i det femte heatet och reducerade då till underläge med fyra poäng, men närmare än så kom inte smålänningarna. Rospiggarna kontrade med nio poäng i de efterföljande heaten och drygade sedan bara ut ledningen som till slut stannade vid 55–35.

I Walaseks skugga körde lagkaptenen Andreas Jonsson stabilt matchen igenom. Trots besvär med en ömmande fot var Jonsson säkerheten själv och paråkte in tre femettor.

– Nyckeln i dag är givetvis Walasek, men hela laget gör en bra insats. Det blev stora siffror till slut. Större än jag trodde på förhand, Västervik har ett bra lag på pappret, säger Jonsson.

Två poäng och en bonuspoäng innebar att Rospiggarna tog sig förbi Vetlanda i tabellen. Hallstavikslaget är ny serieledare med en poäng och lagledaren Mikael Teurnberg var förstås nöjd i depån efter matchen.

– Det kändes som att det var Walaseks tur nu och vilken match han gör. Han har tagit petningen på ett fantastiskt sätt, skickat ”lycka till-sms” och när han nu kommer tillbaka är han otroligt bra. Det är extra kul när det är en sådan bra kille. Han var bäst. Han, banpersonalen som ordnade en otroligt fin bana trots värmen, och så publiksiffran, säger lagledare Mikael Teurnberg.

Publiksiffran ja. Rospiggarna hoppades på en notering över 4 000 åskådare för första gången den här säsongen. Det fick de – med råge. 4 863 personer såg laget, årets bästa publiksiffra i hela elitserien.

Det mesta gick Rospiggarnas väg under gårdagen, men inte riktigt allt. Jonas Davidsson tvingades lämna återbud till matchen på grund av skada.

– Inget är brutet, en mjukdelsskada. Den kom dessutom i rätt tid i och med att det är uppehåll för lag-VM nu, säger Mikael Teurnberg.

Elitserien herr

Rospiggarna-Västervik 55-35

Rospiggarna: Grzegorz Walasek 16, Timo Lahti 12, Anderas Jonsson 9, Chris Harris 8, Mads Korneliussen 6, Kim Nilsson 4, Jonas Davidsson RR.

Västervik: Przemyslaw Pawlicki 10, Krzysztof Kasprazak 10, Hans Andersen 4, Peter Ljung 4, Mathias Thörnblom 4, Tobiazs Musielak 2, Ludvig Lindgren 1.

Publik: 4 863, Parken, Hallstavik