Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vrakfynd från ubåt bärgat

Ocean X team har under en expedition bärgat en över 100 år gammal kompass från SOM-ubåten. Dykarna kan nu hävda ”första bärgares rätt” – men den äganderättsliga tvisten fortgår.

I dag är det på dagen 100 år sedan den ryska SOM-ubåten sjönk utanför Väddökusten på svenskt territorium. Att så lång tid förflutit utan någon eftersökt den innebär att äganderätten övergått till upphittaren, hävdar Ocean X team.

Den ryske ambassadören i Sverige, Victor Tatarintsev, har dock i ett brev till landshövdingen i Stockholms län, Chris Heister, gjort gällande att Ryssland är den rättmätige ägaren. En uppfattning som även länsstyrelsen i Stockholm delar då man tidigare avslagit Ocean X team begäran om ensamrätt till bärgning.

– Det är en fånig ursäkt. Det känns som en nödutgång, säger Peter Lindberg, en av dykarna från Ocean X team.

Dykarna har trots tvisten besökt vraket ännu en gång och till ytan kom man inte tomhänta. En kompass som satt på skrovet bärgades samtidigt som en tjockleksmätning av skrovet utfördes för att ta reda på vilket skick ubåten befinner sig i.

Dykarna kan nu hävda ”första bärgares rätt” vid en eventuell domstolsförhandling.

– Det är inget som finns inskrivet i den svenska lagen men nämns i internationella bärgningsrättslagar.

Ocean X team har överklagat länsstyrelsen beslut till Sjöfartsverket. Vinner man äganderätt till vraket är finansieringen av bärgning redan klar – av ryska privatpersoner.

– De vill sedan ge den till ryska myndigheter men finansieringen bygger på att vi får ensamrätt till bärgning, säger Peter Lindberg.