Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan politikerna ställa krav vid upphandlingar

Sveriges offentliga sektor köper varje år varor och tjänster för ungefär 500 miljarder kronor. Det kan handla om allt ifrån äldreboenden, skolmat och byggarbeten. Det är en enorm summa och då är det viktigt att pengarna används korrekt.

Kommunerna står för en stor del och kommunerna i Stockholms län spelar en särskild roll. Länet fungerar som en motor för svensk ekonomi. Enbart Stockholms stad köper entreprenader, varor och tjänster för över 32 miljarder varje år.

Ofta får vi i Kommunal höra att lagen om offentlig upphandling eller lagen om valfrihet gör att man som politiker inte kan ställa krav som exempel garanterar sjysta villkor för personalen. Det är en föreställning som vi skulle vilja slå hål på tillsammans med politikerna.

Effekten av låga krav på vinnande aktörer i offentlig upphandling kan bli att skattemedel används fel, främjar oseriösa aktörer eller till och med försvinner i någon form av ekonomisk brottslighet. Tyvärr har vi sett alldeles för många exempel på detta. Enklare vardag och Ideal vård och omsorg är några av dem som tydligt visar att det finns mycket kvar att göra. Och vi i Kommunal vet att det går.

Upphandlande myndigheter och enheter är, som exempel, i vissa fall skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor. Syftet är att säkerställa sunda arbetsvillkor för arbetare som utför offentliga kontrakt. Om arbetet utförs i Sverige, där svensk rätt tillämpas, ska de arbetsrättsliga villkoren avse lön, semester och arbetstid enligt ett centralt kollektivavtal. Om arbetet utförs i andra länder, där svensk rätt inte tillämpas, ska de arbetsrättsliga villkoren fastställas i enlighet med ILO:s kärnkonventioner.

Det är alltså politikerna som har makten och ansvaret för att en verksamhet upphandlas, för vilka krav som ska ställas upp och policyn eller riktlinjerna för upphandlingarna i en kommun.

Vi i Kommunal är part i tecknandet av de centrala kollektivavtalen och delar gärna med oss av vår kunskap om vilka arbetsrättsliga villkor som är rimliga att ställa krav på.

Och visst vore det bra för oss alla om fack och politiker gemensamt kan hitta vägar och lär av varandra i upphandlingsfrågorna som annars tenderar att bli ett konkurrerande med löner och anställningsvillkor i en nedåtgående spiral när vi låter dem vara opolitiska.

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län

Ann-Charlotte Svenander, sektionsordförande Kommunal Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel