Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst försvinner jobb – men nya tillkommer

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gjorde i fredags ett av sina mycket få offentliga framträdande sedan valet. Han talade på Moderata ungdomsförbundets stämma i Sollentuna, och tog bland annat upp tryggheten på arbetsmarknaden.

Fredrik Reinfeldt menade att uppdelningen i trygga och otrygga jobb var överspelad. Han hävdade att de flesta jobb är otrygga och pekade på en prognos som säger att 53 procent av alla jobb som finns i Sverige i dag kommer att vara borta om 20 år.

Den här uppgiften kommer från en studie av Stiftelsen för Strategisk Forskning, som presenterades i somras. Enligt studien gör automatiseringen att många jobb försvinner de kommande decennierna. Fotomodell, maskinoperatör och kassapersonal är några av de jobb som ligger i farozonen.

Inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet hävdar man att denna automatisering gör att vi måste förkorta arbetstiden – i annat fall kommer fler och fler att bli arbetslösa. Det här är helt feltänkt: det finns inte ett visst antal jobb i ett samhälle, som man måste dela på. Automatiseringen innebär att många jobb försvinner, men den innebär också att nya jobb skapas. Så har utvecklingen sett ut de senaste decennierna: jobb har försvunnit samtidigt som nya jobb tillkommit. Så kommer utvecklingen att se ut även i framtiden.

Det är dock inte bara miljöpartister och vänsterpartister som resonerar som om det fanns ett oföränderligt antal jobb i Sverige. Samma gäller till exempel dem som tycker att det är fel att äldre fortsätter arbeta efter pensionsåldern, eftersom de ”tar jobben från ungdomarna”.

Även sverigedemokrater resonerar på samma sätt. De hävdar att ”invandrarna tar jobb från svenskarna” och att ”vi bör sätta de arbetslösa i jobb först, innan vi tar hit fler”.

Många väljare tror uppenbarligen på detta resonemang. De är rädda för att invandringen skall göra att de blir arbetslösa eller få betala för den ökande arbetslösheten, och röstar därför på det parti som är emot invandring.

Men resonemanget är som sagt helt fel: det finns inte ett visst antal jobb i ett land. Det finns alltid mängder av uppgifter att utföra. Det finns jobb för alla: pensionärer och ungdomar, infödda och inflyttade. Vad som gäller är att skapa en dynamisk och väl fungerande ekonomi där nya jobb tillkommer och där de som är arbetslösa får hjälp att hitta de nya jobb som skapas, genom utbildning, praktik, bidrag till att starta eget företag eller på andra sätt.

Detta tror tydligen inte vänsterpartister och miljöpartister på. De tror att vi måste dela på jobben.

Må så vara. Men genom att fortsätta hävda att ”jobben tar slut”, så ökar de rädslan för den otrygghet som Fredrik Reinfeldt pratade om, och därmed rädslan för invandring. Och då ökar de också stödet för Sverigedemokraterna, ett parti Miljöpartiet och Vänsterpartiet annars hårt motarbetar.