Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa att ni kan tänka nytt

Varför går det så bra för Sverige? Sveriges ekonomi hyllas i både EU och USA, och Financial Times utsåg nyligen Anders Borg till Europas bästa finansminister.

Annons

Enligt ekonomerna Andreas Bergh och Magnus Henrekson beror dock inte Sveriges goda ekonomi enbart på Anders Borg eller alliansregeringen. I en ny bok ”Varför går det bra för Sverige” (utgiven av tankesmedjan Fores och bokförlaget Ivrig), och vars innehåll i går presenterades på Dagens Nyheters debattsida, menar de att dagens starka svenska ekonomi beror på flera olika reformer som genomförts de senaste 20 åren. Genom dessa reformer har Sverige exempelvis fått en låg och stabil inflation, istället för den höga och ganska varierande inflation vi hade under 1970- och 1980-talen. Reformerna har också gjort att Sverige i dag är ett mycket mer öppet och exportdrivet land än Sverige var runt 1980.

En tredje viktig faktor är att skattekvoten sänkts. Enligt Andreas Berg och Magnus Henrekson visar forskningen ett tydligt samband mellan hög skattekvot och lägre ekonomisk tillväxt. Under högkonjunkturen i slutet av 1980-talet hade Sverige en skattekvot på 56 procent. Den är i dag tio procentenheter lägre. Dessutom har flera olika skattereformer, inte minst den stora skatteomläggningen i början på 1990-talet, gjort att den svarta ekonomin minskat kraftigt.

Enligt Andreas Berg och Magnus Henrekson gäller det nu att fortsätta reformerna, och därmed lägga grunden till att Sverige får en stark ekonomi även i framtiden. Bland annat pekar de på att ungdomar och utrikesfödda har problem att få jobb, vilket visar att arbetsmarknaden behöver reformeras.

Allianspartierna har av många, inte minst socialdemokrater, anklagats för att bara ha en enda idé för framtiden: ett höjt jobbskatteavdrag. Självklart kan inte listan över vilka reformer man vill genomföra vara lika stor efter fem år i regeringsställning som efter tolv år i opposition, men det är ändå viktigt att allianspartierna inte blir nöjda över vad man uppnått, och bara inriktar sig på att förvalta. Det håller inte. Utvecklingen i Sverige och i världen står inte still, inte oppositionspartierna heller.

Det krävs därför mycket mer än höjda jobbskatteavdrag – det är till och med tveksamt om en sådan höjning ger någon effekt. Istället kan andra skattesänkningar vara bättre för att öka tillväxten, liksom reformer som gynnar tillväxten i mindre företag.

Allianspartierna måste därför ta till sig budskapet från Andreas Bergh och Magnus Henrekson och identifiera de reformer som behövs för att svensk ekonomi skall stå stark även i framtiden. Inte minst är detta viktigt för de mindre allianspartierna. De måste visa att de kan tänka nytt och framåt, när nu Moderaterna tagit över Socialdemokraternas gamla roll att främst förvalta det man uppnått.