Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinet förde dem samman från USA till Norrtälje

En vinälskande Sjöblom mötte en annan vinälskande Sjöblom på andra sidan Atlanten. Nu har Christina och Mikaels chateux äntligen hittat hem till Roslagen.

Utlandssvenskarna Mikael och Christina Sjöblom träffades för 15 år sedan på en fest i Los Angeles. När den Norrtäljefödda akupunktören Christina Sjöblom fick höra om Mikael Sjöbloms nystartade vinmakeri blev hon eld och lågor.

– Vi delar ju redan efternamn, kan inte jag få vara med?, hade hon utbrustit och strax därefter blev hon delägare i Sjobloem Winery.

Sedan ett par veckor finns vinet att beställa på systembolaget i Norrtälje.

Christina är stolt över lanseringen:

– Var ska ett Sjöblomvin säljas om inte i Roslagens huvudstad?

Mikael säger att hans intresse för vintillverkning startade redan i slutet av tonåren.

– Jag var förundrad över att ett visst rödvin kunde vara jätteäckligt och ett annat gott. Sedan nördade jag in mig i ämnet fullkomligt, säger han och skrattar.

Under hela 90-talet besökte Mikael vingårdar i Europa och USA och skapade ett nätverk av vinmakare. 2000, ett år innan han lärde känna Christina, slutade Mikael sitt arbete som IT-entreprenör och övertalade sin respektive att de skulle ta sina två barn och flytta till Napa Valley utanför San Francisco.

Det som hade varit en hobby blev nu en heltidssysselsättning.

– I Europa är vinindustrin väldigt fyrkantig, det finns stränga regler kring vilka druvor som används till vilka viner. I USA är det fritt fram att laborera, säger Mikael.

”Wine makers don’t drink wine. Wine makers drink beer”, är ett uttryck vinmakare emellan men på frågan om de har tröttnat på att dricka vin efter att ha arbetat med drycken i så många år svarar Mikael att det inte är någon risk.

– Öl är godare när det är över 30 grader varmt, men jag kommer aldrig tröttna på vin.

När Christina träffade Mikael hade hon ingen erfarenhet av vintillverkning men sedan pensionen har hon blivit mer och mer delaktig i produktionen och försäljningen. Alldeles nyligen flyttade hon och hennes amerikanske make Don från Los Angeles till Eugene i Oregon. Planen är att Sjobloems fyra olika vinsorter ska börja säljas i butiker och restauranger där.

Trots att Christina flyttade till Kalifornien för över 40 år sedan har hon en stark relation till Norrtälje. Mamma Magda, brodern Anders och många vänner bor kvar.

Mamman har tidigare rest och övervintrat hos dottern men stannar hemma i år eftersom hon blir 100 år i september.

– Då kommer vi hem i stället för att fira 250-årig födelsedag. Min man fyller 80 och jag 70.

Sjöbloms tips till vinprovning

Rikta tillsammans med några vänner in dig på tre röda druvor (exempelvis Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir) och jämför dem. Prova er fram tills ni hittar en favoritdruva. Nästa gång kan ni jämföra hur denna druva smakar i vin från olika länder. För att ytterligare avgränsa er kan ni sedan undersöka hur druvan smakar i olika distrikt.

Slutligen: Öva upp ditt luktsinne. Bara fyra smakreceptorer finns i munnen jämfört med näsans 40 000!