Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viltolyckorna ökar i trafiken

Viktigt att vara extra uppmärksam i trafiken under senvåren.

Annons

Nu är rådjursgetter och älgkor redo att föda nya kid och kalvar. Då stöter de bort fjorårets avkomma. Vilsna ger sig ungdjuren ut på vägarna. Där blir de offer för trafiken.

Detta framgår tydligt av den stora ökningen av antalet viltolyckor från april till maj som kan ses i statistiken från Viltskaderådet. Från april till maj ökar antalet viltolyckor vanligtvis med i snitt 55 procent. Det beror på att rådjur och älgar ska föda. De stöter då bort sina kid och kalvar.

Förvirrade och skrämda utan stöd från sina mödrar irrar de unga djuren omkring i naturen bäst de kan. Enklaste vägen för dessa fjolårsungar att komma bort från sin ilskna mor och söka sig ny plats i tillvaron, är förstås våra vägar. Men där har de i princip kommit ur askan i elden, för där finns vi människor med våra bilar.

Därför är det, enligt Viltskaderådet, viktigt att man som förare är extra uppmärksam när man är ute och kör på vägarna under senvåren.

Men även under den övriga delen av året har viltolyckorna ökat. I hela landet har i år – fram till den 21 april – rapporterats in 11 344 viltolyckor till polisen.

Av dessa olyckor gällde förutom ett antal övriga djur 8 683 rådjur, 1 322 älgar, 457 hjortar och 797 vildsvin. I Stockholms län ser statistiken för samma period ut så här: 59 älgolyckor, 701 rådjur, 73 vildsvin och nio dovhjort.

Anledning till uppgången kan man, enligt Viltskaderådet, bara spekulera i men en orsak kan vara ökande stam av vildsvin och hjortar.

Enligt statistiken är det rådjur samt vildsvin som ökar, medan älgen minskar något.