Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville hjälpa andra -  valde ambulansjobbet

Ambulanssjukvårdare Kent Edberg, bosatt i Rimbo, fyllde 40 år den 8 juni. Födelsedagen tillbringade han på en makaber plats strax söder om Sverige. Men i sommar blir det nytt födelsedagsfirande, då han åker med sin familj till Rhodos.

Annons

Kent Edberg föddes i Hallstavik, där han också växte upp. Han tog intryck av sin far som var med i frivilligbrandkåren.

– Jag ville också vara med och hjälpa människor, säger han. Så jag tänkte att det skulle bli något inom sjukvården eller polisväsendet.

Han gick vårdlinje på gymnasiet och utbildade sig senare till ambulanssjukvårdare.

– Nu har jag jobbat i 16 år på ambulansen och trivs väldigt bra med det, säger Kent Edberg.

Till fritidsintressena utöver att umgås med familjen och fixa med huset, hör att se dokumentärfilmer om andra världskriget.

– Jag är framför allt intresserad av första delen av Hitlers karriär, alltså tiden före andra världskriget. Jag försöker förstå hur han kunde komma till makten och hur han kunde vilja utrota judarna, men vet inte om det egentligen har besvarats.

Intresset uppstod när han i högstadiet tillsammans med en kompis gjorde ett arbete om just andra världskriget.

Kent Edberg har länge tänkt besöka gamla koncentrationslägret Auschwits med anslutande lägret Birkenau. Men nu har det blivit av. På sin 40-årsdag var han med sin flickvän i Auschwitz.

– Det är en kuslig känsla att bege sig dit, men jag ville få det gjort, säger han.

Flickvännen Susanne följde alltså med, men kan se fram emot ett annat firande. I sommar fyller även hon 40 år, så då åker paret med sina fem barn till Rhodos.

Andra fritidsintressen som Kent Edberg har är att meka med motorfordon. Han äger en motorcykel av typ Honda VFR 800 Touring.

– Jag har mekat motorcyklar, scootrar och fyrhjulingar, inte minst tillsammans med äldste sonen, säger Kent Edberg.

Jobbet som ambulanssjukvårdare trivs han mycket bra med.

– Det är omväxlande och man träffar individer från alla samhällsgrupper, säger han. Många som är långvarigt sjuka, sitter i ensamhet. De blir glada när vi kommer dit. Så jobbet är väldigt socialt också.

För en utomstående kan ambulansjobbet kanske te sig skrämmande, med tanke på exempelvis trafikoffer som man måste ta hand om.

– Jag känner inte så, säger Kent Edberg. Det som känns värre för oss i ambulansen än ”action”-situationer med massor av blod, är att träffa människor som har allvarliga och långvariga sjukdomar.

– Om man har varit ute på ett känslomässigt påfrestande uppdrag finns en bra debriefingorganisation där man kan prata av sig, tillägger han. Den saken är väldigt bra ordnad i vårt företag.

Kent Edberg

Aktuell: Fyllde 40 år den 8 juni

Uppväxtort: Hallstavik

Bor: I Rimbo

Yrke: Ambulanssjukvårdare hos Samariten AB

Utbildning: Undersköterskeutbildning med påbyggnadskurs i ambulanssjukvård

Tidigare jobb: Inom demensvården på Roslagens sjukhus, på vårdcentral i Norrtälje och Bergshamra, akutmottagningen i Norrtälje, hemsjukvården, kört buss på timmar för SL och Busslink

Familj: Flickvännen Susanne, tre söner sedan tidigare och två bonusdöttrar

Sportintresse: Är DIF-anhängare. Har spelat som fotbollsytter i Hallsta IK:s pojklag.