Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villainbrotten ökade kraftigt under augusti

Tjuvar bröt sig in i elva villor i Norrtälje kommun under augusti. Det är en markant ökning jämfört med samma månad förra året då bara ett inbrott polisanmäldes.

Antalet villainbrott i Norrtälje ökade rejält under sommaren jämfört med föregånde år, visar statistik från Polisen. Under april-augusti i år skedde 25 inbrott i villor – nästan dubbelt så många som samma period ifjol. Då polisanmäldes 13 inbrott. Ökningen är framförallt koncentrerad till augusti då elva stölder i villor rapporterades, att jämföra med en i augusti 2014.

Anders och Louise Branting i Gräddö var några av dem som fick oönskat besök. Som NT tidigare berättat hamnade Anders Branting öga mot öga med tjuvarna när han skulle ta sin morgonpromenad med hunden. När han öppnade ytterdörren stod två tjuvar där med en kofot och två väskor redo. De tog till flykten i en roddbåt.

– Det kändes ju inget vidare när polisen sa till min fru att tjuvar gärna kommer tillbaka om de har misslyckats med ett inbrott. Men det tror jag inte att de vågar. Jag skrämde dem ordentligt, säger Anders Branting.

Det visade sig senare att förövarna hunnit bryta sig in i tre hus i området. För att avskräcka eventuella framtida inkräktare har de boende nu satt upp skyltar om att de tillämpar grannsamverkan.

– Det är inte så mycket mer man kan göra, säger Anders Branting

Närpolischefen i Norrtälje Lars Wallberg tror att årets ökning är en tillfällighet.

– Antalet inbrott går i vågor beroende på vad det är för ligor som åker runt.

Han säger att det sker få inbrott i kommunen jämfört med andra områden.

– Vi pratar upp till 11 inbrott på en månad och det är vad som sker varje dag i södra delen av länet. Men det är ändå för mycket.

Med höstens ankomst och sommargäster som åker hem ligger nu fritidshusen högt på tjuvarnas prioriteringslista, varnar Lars Wallberg. Han råder husägare att inte lämna guld och smycken i huset när de reser bort.

– Medelinbrottet tar 1,5 minut. Ofta vill tjuvarna ta med sig saker som de lätt kan gömma. De bär sällan med sig en plasma-tv, säger han.

Att be en granne tända och släcka lamporna och parkera sin bil vid huset när man själv är borta är andra tips från polischefen. Även ett högt ljudande larm kan vara effektivt för att skrämma bort objudna gäster.

Villainbrotten ökar i Norrtälje

Inbrotten i villor nära fördubblades under perioden april-augusti i år jämfört med föregående år, visar statistik från Norrtäljepolisen.

2014 2015

april: 4 5

maj: 1 3

juni: 3 1

juli : 4 5

augusti: 1 11

Totalt: 13 25

Så undviker du inbrott

Semesterbilder i sociala medier är trevligt, men tänk på att fel personer kan få reda på att du inte är hemma.

Se till att alla dörrar har godkända lås. Även fönster som kan nås från markplan bör ha lås.

Be grannen hålla koll på din bostad när du är bortrest.

Installera sensorer som tänder ytterbelysningen vid rörelse.

Källa: Trygg Hansa, Folksam