Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill man lägga ner all kulturell verksamhet i Hallstavik?

Annons

Under ett flertal år har Norrtälje kommun skurit ner anslagen till Folkets hus i Hallstavik. Kostnaderna för underhåll av lokaler, byggnad, hiss med mera går inte längre att täcka.

Anmäl text- och faktafel

Men vad betyder då Folkets hus, utöver byggnaden?

Där finns biblioteket, möteslokaler, träffpunkter, restaurang, konserter och bio.

Sedan ett par år anordnas Bio kontrast med kvalitetsfilmer varannan vecka under höst och vår, en verksamhet som har över 100 medlemmar.

Unikt för Norrtälje kommun är Live på bio, direktsändningar av i första hand opera från Metropolitan i New York, men även från Operan i Stockholm, balett från Bolsjojteatern i Moskva och musikaler.

Både Live på bio och Bio kontrast besöks av personer från hela kommunen. För Live på bio ordnas också bussresor från Norrtälje.

Nu senast har Norrtälje kommuns kultur- och fritidsförvaltning beslutat att minska anslagen till verksamheten med 230 000 kronor. Detta blir förstås i längden helt ohållbart, där verksamheten nu sköts i mycket stor utsträckning av oavlönade personer, till exempel Bio kontrast och Live på bio, och föreståndaren som utöver mycket annat sköter fastighetsförvaltningen och ekonomin på mer än heltid.

Vilken avsikt har Norrtälje kommun med Hallstavik?

Vill man lägga ner all kulturell verksamhet här? Det kommer dessutom sannolikt att negativt påverka möjligheten till rekrytering av personal till olika verksamheter i Hallstavik.

Är Hallstavik i de här avseendena en ointressant del av kommunen? Vad tycker de olika partierna?

Enligt de uppgifter jag har stöds neddragningarna av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna lade ner sina röster, vilket i praktiken innebar ett stöd för förslaget.

Jag skulle vara tacksam för att få deras motiveringar.

Göran Sohlgren, en av många ideellt arbetande på Folkets hus i Hallstavik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel