Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha dator till alla över 75

Har man ingen dator går man miste om viktig information. Det menar Norrtelje finska förening som tycker att alla över 75 år ska få tillgång till en egen dator eller läsplatta. – Det är en jämlikhetsfråga, säger Jussi Böök.

Annons

Internet tar allt större plats i samhället. Trots det är det många som varken äger en dator eller har vetskap om hur en sådan fungerar. Norrtelje finska förening tycker att det är ett stort problem.

– Många i den äldre generationen har aldrig varit i kontakt med en dator, säger Jussi Böök, ordförande i Norrtelje finska förening.

Föreningen har tagit fram ett förslag om att alla kommuninvånare över 75 år ska ha rätt till en dator eller en läsplatta – och få en kurs i hur den används. Ett förslag som de har framfört till kommunstyrelsen.

– Skolbarn får tillgång till datorer i olika sammanhang. Men när äldre personer försöker få hjälp att använda datorer får de nobben, säger Jussi Böök.

Norrtäljes kommundirektör Per Nordenstam svarar att det inte ingår i kommunens uppgifter att tillhandahålla datorer till alla invånare.

– Det finns andra aktörer som håller i studiecirklar och kurser. Har man inte själv en dator kan man vända sig till biblioteket, säger Per Nordenstam.

Föreningen känner dock att frågan är viktig att driva.

– En dator eller läsplatta skulle aktivera pensionärer och inkludera dem mer i samhället, säger Jussi Böök.