Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken etik råder i Norrtälje?

I ett inlägg på min blogg Farmor Gun i Norrtälje har jag, med hjälp av Google Översätt, översatt en artikel i New York Times av Peter Ludlow, professor i filosofi vid Northwestern University.

Annons

Han skriver ofta om digital kultur, hacktivism och övervakningsstat. Detta då det har bäring på den trålning och analys av våra aktiviteter på nätet som även FRA i Sverige deltar i.

Med utgångspunkt från de debatter, som Edward Snowdens, Chelsea Mannings och Aaron Schwartz läckor och beteenden genererat, har Peter Ludlow gjort en analys och funnit att de alla tre kan ses som offer för en systematisk ondska. En mycket intressant iakttagelse, som inte blir mindre intressant när kolumnisten David Brooks i samma tidning tagit parti för underrättelsetjänsten och dess behov att få verka utan att bli ifrågasatta.

Peter Ludlow baserar sin iakttagelse på Hannah Arendts observationer i ”Eichmann in Jerusalem” och sociologen Robert Jackalls upptäckter när han studerade företagens etiska normer, som de uttrycks i övergripande visioner, och hur dessa tillämpas i praktiken. Det senare kallar han ”De grundläggande reglerna för företagens liv” och lyder som följer:

(1) Du går aldrig runt din chef.

(2) Du berättar för din chef vad han vill höra, även när din chef hävdar att han vill höra avvikande åsikter.

(3) Om din chef vill att något släpps, släpper du det.

(4) Du är så känslig för din chefs önskemål att du förutser vad han vill, du behöver inte tvinga honom, med andra ord, för att själv fungera som en boss.

(5) Ditt jobb är inte att rapportera något som din chef inte vill ha rapporterat, utan snarare att täcka upp det. Du gör ditt jobb och du håller käften.

Det är klarlagt att såväl Manning som Snowden gjorde vad de kunde för att uppmärksamma sina överordnade på sådant som ingav dem rejäla samvetsbetänkligheter. Men detta nonchalerades eller ignorerades, i överensstämmelse med punkt 3 och 5 ovan. När så skedde återstod endast att informera det amerikanska folket och världen i övrigt genom att läcka den information, som de hade tillgång till. I en opinionsmätning visade det sig att 70 procent av de tillfrågade i åldern 18-34 år ansåg att Snowden ”gjort en bra sak”. Fel på unga människors moral? Tvärtom, menar Peter Ludlow, just detta kan rädda oss från en dystopisk framtid.

Sedan Wikileaks publicerat den läckta videon Collateral Murders i april 2010 blev Manning rätt snabbt misstänkt för att vara läckan, både för denna och en lång rad andra dokument som gör att vi i dag kan ifrågasätta USA:s respekt för folkrätten och andra internationella överenskommelser. Snowdens avslöjanden om NSA:s världsomspännande massavlyssning kom efter hans flykt till Hongkong i juni 2013.

Parallellt med detta har justitiedepartementet arbetat med att föreslå en lag mot vad som kallas ”Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet” SOU 2012:95. Av en rad yttranden framgår att här avser regeringen att driva fram en grundlagsändring i yttrandefrihetsgrundlagen och ändringar i tryckfrihetsförordningen. Det gav under våren och försommaren 2013 upphov till reaktioner i olika media och som på sina håll kallades Anti-Wikileaks Law och som Expressen gav rubriken ”Spionlagförslagen ett hot mot journalistiken”.

Mot detta ställs den uppfattning som kolumnisten David Brooks uttryckte i New York Times: ”För att samhället ska fungera väl, måste det finnas grundläggande nivåer av tillit och samarbete, en respekt för institutioner och respekt för gemensamma förfaranden.

Självklart. Men måste inte en sådan hållning bygga på en ömsesidighet? Låt oss därför tala om tillit och respekt – för vem och för vad? Måste inte detta även vila på en lokal grund i en global värld?

Hur ser det ut lokalt i vår egen kommun? Vilken etik och moral råder inom kommunens förvaltningar, företag och organisationer sedd mot bakgrund av ”De grundläggande reglerna för företagens liv” här ovan?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel