Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka vill rädda svensk landsbygd?

Det hände sig häromsistens att jag hade biljett till en teaterföreställning i södra Stockholm. Någon buss hem till Blidö nattetid finns inte.

Annons

Så det blev bilen.

Sen eftermiddag, regn, oktoberskymning. Och trafik, mycket trafik på vägen in till Stockholm och inne i staden. Bilar, överallt bilar i varje fil. Det är trångt, det är nervöst.

Jag åker hem till Blidö sent på kvällen. Inga mötande bilar och fullmåne. Det är lugnt, inga älgar vid vägkanten och det blir tid över att fundera.

Javisst, staden har blivit större. Så mycket folk och bilar trängs överallt. Det finns siffror på det. Att nu lämnar allt fler landsbygden och flyttar till storstaden. Om det är trångt där i dag – hur ska det inte bli i morgon?

För storstaden lockar och drar. Här finns bekvämligheten, mycket folk, mycket ljus, biografer och teatrar. Inte minst livsmedelsbutiker och krogar.

Ja just det. Butiker och krogar. Och vad mat det måste gå åt till alla dessa människor som tydligen bara ska bli fler och fler. Samtidigt som jag och många med mig vet att landsbygden håller på att avfolkas och att många bönder håller på att ge upp. Om gård efter gård läggs ner, betesdjuren slaktas ut och stora delar av åkerarealen växer igen – vad händer då?

Det är klart – nu finns de som ser en chans att tjäna stora pengar på att leverera mat till storstäderna med sin växande befolkning. Det är en affärsidé som redan satts i verket på många håll i världen. I Sverige också.

Affärsidén handlar om att bygga stora djurfabriker där hundratals kor, grisar, får och höns får trängas på hårda golv och behandlas inte som levande djur utan som produkter som ska ge största möjliga avkastning.

Stordrift är det som lönar sig. Till både djurhållning och spannmålsodling. Mindre lantbruk med små arealer har ingen chans. Hagmarker och mindre åkrar lämnas åt sitt öde. Sly och granskog smyger in och gamla kulturväxter blir ett minne blott. Med det försvinner många fågelarter, bin och fjärilar – vad det på sikt kan betyda vet vi inte i dag.

Och när den svenska storskaliga matproduktionen inte räcker till. Då blir det kött och livsmedel från Brasilien, Australien och Nya Zeeland. Krogar och butiker brukar stoltsera med ”närproducerat”. Det ordet får man stryka på menyn.

Nej, det som håller på att ske är så besynnerligt och så fel.

Vore jag beslutsfattare skulle jag inte nöja mig med att stå bredvid det som händer och resignerat rycka på axlarna åt flykten från landsbygden och alla nedläggningar av de mindre lantbruken.

Jag skulle uppmuntra landsbygden så mycket jag förmår. Istället för att stå handfallen och se hur det sista ljuset i byn släcks skulle jag göra allt för att skapa nya ljus och nya arbetstillfällen. Uppmuntra det som kan leda till ett nytänkande i byn. Se till att unga med miljöintresse får råd med ett småskaligt bonderi och undanröja alla byråkratiska hinder för mobila slakteribilar. Jag skulle ge stöd till byskolor och lokala affärer, bjuda kulturarbetare från olika områden och länder till aftnar med underhållning och diskussioner. Bryta den tilltagande ensamheten på landet och ersätta den med vänlig generositet och öppna för nya impulser från när och fjärran.

Vad är det förresten för fel med små bykrogar typ pubar? Det har funnits förut i Sverige. Och det kan gott återinföras. Det skulle betyda mycket för gemenskapen. Bättre med en öl med vänner och grannar än sitta hemma och dricka i ensamheten. I stan har de kvarterskrogar – ska vi då inte ha en bykrog alldeles i närheten? På gångavstånd.

Det är val i Sverige nästa år. Det är hög tid att sätta in alla räddningsåtgärder så att svensk landsbygd bevaras åt framtiden. Vilket politiskt parti tar ansvaret för den svenska landsbygden och för miljövänlig produktion av bra livsmedel och svenskt kött från friska djur? Inte med prat utan med konkreta åtgärder. Annars blir storstaden bara större och större och landsbygden mörkare och mörkare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel