Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilda tvingas gå två kilometer till skolbussen

Vilda, 8 år, måste gå två kilometer på smal och stundtals mycket krokig väg för att komma till skolbussen. Fram till årsskiftet hämtades hon vid grinden.

Veckan före jul drogs skolskjutsarna till Senneby på Väddö in. Anledningen var att den tidigare linjen 636 x ansågs vara just en skolbuss. Därmed ville SL inte köra den enligt ordinarie turlista. För familjen Reinssons barn Ludvig 10 år och Vilda 8 år innebar det alltså en otrolig försämring.

– Första kilometern är okej. Den går över gärden fram till Senneby handelsträdgård, säger mamma Ina Reinsson.

Men därefter är vägen oupplyst, mycket smal och krokig. Den går genom tät skog, förbi öde sommarstugor och den trafikeras den av tung trafik till bland annat bondgårdarna och växthusen i Senneby.

Ina Reinsson påpekar att om det blir höga snöplogkanter blir vägen ännu smalare och farligare. Hon vågar helt enkelt inte släppa iväg barnen ensamma till den nya hållplatsen där de ska stå 07.20 varje morgon. Hittills har hon fått engagera både grannar och släktingar, för familjen har bara en bil. Den måste Ina ha för att ta sig till jobbet på Ica i Älmsta.

Nu ser hon med bävan fram emot att även lillasyster Freja, 1,5 år, ska tvingas gå hela vägen när hon blir sex.

Utdrag ur kommunens riktlinjer

”Elever i grundskola med offentlig huvudman har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.”

Huvudregeln

Årskurs F-3: 2 kilometer

Årskurs 4-6: 3 kilometer

Årskurs 7-9: 4 kilometer