Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att värna en välskött vall

Jag vill tacka Carina Tollmar, Sustainability director på Oatly, för hennes replik på min debattartikel ”Havredryck ger inte ett mer miljövänligt jordbruk”. Det var intressant att få företaget Oatlys perspektiv på ämnet.

Om jag tolkar Carina Tollmar rätt, så anser Oatly själva att råvaran till deras havredryck inte är hållbart odlad, eftersom de ser ett behov av att utveckla nya hållbara odlingssystem. Jag kan i så fall förstå detta, större delen av Oatlys havredryck består av konventionellt odlad havre, som gödslas med konstgödsel, för vilken tillverkning och användning är den näst största källan till utsläpp av växthusgaser inom svenskt lantbruk. Råvaran till den ekologiska havredrycken, som de också har i sitt sortiment, gödslas med bland annat djurgödsel från nötkreatur och andra djurslag, med gröngödsling eller med specialgödselmedel (vilket ofta tillverkas av bland annat slakteriavfall), med flera. Om man som Oatly inte anser att djuruppfödning är miljövänligt, så är även denna odling till största delen ohållbar.

Vilken är den största källan till växthusgasutsläpp inom jordbruket då? Det är mulljordar som släpper ut stora mängder koldioxid när de plöjs upp och odlas. Dessa är väldigt näringsrika och lämpar sig särskilt väl till grönsaksodling, faktum är att den största delen av svensk grönsaksproduktion på friland sker här.

Något som jag tycker kan nämnas i sammanhanget är att en välskött vall, alltså en åker som producerar djurfoder eller organiskt material till gröngödsling och som regelbundet plöjs, sås och gödslas, binder mycket koldioxid ur luften. Även detta är ett argument för att nötkreatur, får etcetera gör klimatnytta då de kommer att äta det foder som odlas i vallen och därmed skapar en efterfrågan på välskött vallodling.

Jag tror att vi snarare ska arbeta med att försöka få de livsmedel som vi producerar att ge största möjliga miljö- och klimatnytta, än att förenkla debatten till att bara handla om vad vi äter.

Carina Tollmar nämner vallens betydelse i ett hållbart odlingssystem och jag kan bara hålla med om att vallen är oerhört viktigt, inte bara för att binda kväve utan också för att minska ogräsen och för bindningen av koldioxid. Det är glädjande att Oatly inser vallens betydelse och att man vill få in vallen även i sina ensidiga odlingar. Inom mjölk- och nötköttsproduktionen är vallodling sedan länge en självklar del.

Med dessa rader vill jag nyansera debatten kring klimatnytta och klimatbelastning hos de olika livsmedel som vi odlar och föder upp i Sverige. Jag tror att vi snarare ska arbeta med att försöka få de livsmedel som vi producerar att ge största möjliga miljö- och klimatnytta, än att förenkla debatten till att bara handla om vad vi äter. Om Oatly tycker att företagets produkt i dag inte odlas på ett hållbart sätt, men vill arbeta för att hitta nya hållbara odlingssystem för denna, så är det välkommet. På samma sätt bör de företag som producerar andra livsmedel, som kött och mjölk, få möjlighet att utveckla mer hållbara system. Att Oatly vill framställa det som att deras produkter har större miljönytta än mjölk, får ses för vad det är – ett företags marknadsföring.

Amalia Mattsson, Edebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel