Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att noga granska förslagen

Miljöpartiet var en gång det mest EU-negativa av riksdagens partier, nära nog EU-fientligt. Så är det inte längre. Sedan några år är partiet till och med positivt till det svenska EU-medlemskapet.

Och i årets EU-val går Miljöpartiet ännu ett steg längre. I sitt manifest inför EU-valet vill partiet på flera områden flytta beslutanderätt från de enskilda medlemsländerna till EU. Man vill till exempel ge EU en beskattningsrätt genom att EU skall få bestämma över den skatt på finansiella intäkter som Miljöpartiet vill att medlemsländerna skall kunna införa. Dessutom vill Miljöpartiet att EU skall kunna införa kvotering i bolagsstyrelser inom EU.

I båda dessa fall innebär Miljöpartiets förslag en mycket stor principiell skillnad gentemot hur det är i dag, skillnader som innebär att EU ökar sin makt på medlemsländernas bekostnad.

EU har i dag ingen beskattningsrätt, utan EU:s pengar kommer i första hand från avgifter som medlemsländerna betalar. Det är bra. Det gör att EU bara kan genomföra det som medlemsländerna vill. Med en egen beskattningsrätt är risken stor att EU-byråkraterna kan föra en politik som det inte finns stöd för vare sig bland medlemsländerna eller bland EU:s medborgare.

Om en skatt på finansiella intäkter genomförs innebär detta ett mycket viktigt principbrott. Det öppnar för fler EU-skatter, till exempel de förslag om EU-skatt på flygresor och på datatrafik som EU-kommissionen föreslog för något år sedan. Och ju fler EU-skatter som införs, ju mer makt flyttas från medlemsländerna till EU.

Även Miljöpartiets förslag om en EU-kvotering av bolagsstyrelser skulle innebära ett viktig principiell förändring, och skulle öppna för fler EU-beslut inom jämställdhetsområdet. Det är dock inte alls säkert att dessa beslut skulle gå i den riktning som Miljöpartiet eller de flesta svenska medborgare vill.

Eftersom de flesta EU-länder ligger långt efter Sverige när det gäller jämställdhet skulle resultatet lätt kunna bli precis tvärtom, och EU skulle besluta om kortare föräldraledighet, borttagande av pappamånader, försämrad rätt till abort och liknande. Det vore därför mycket farligt för jämställdheten i Sverige att göra som Miljöpartiet vill.

EU är ett bra och viktigt samarbete. Det är dock viktigt att EU endast får fatta beslut på sådana områden där det behövs gemensamma beslut, till exempel när det gäller klimatfrågor och gränsöverskridande brottslighet. På de flesta andra områden vore det fel att flytta besluten till EU-nivån, eftersom det innebär försämrad demokrati och ökad byråkrati.

Väljarna bör därför noga granska partiernas budskap i EU-valet. Som Miljöpartiet visar kan partier, som gärna framstår som EU-kritiska, lägga fram förslag som innebär principiella genombrott för en kraftigt ökad EU-makt.