Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att hålla skolorna öppna

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ur smittskyddssynpunkt inget behov av att stänga grundskolor. Det är en av anledningarna till att vi inte har stängt grundskolorna i Norrtälje kommun. Det är också så att vi som kommun bara får stänga skolor om det råder personalbrist, eller efter samråd med smittskyddsläkare.

Skulle vi ur smittskyddssynpunkt behöva stänga grundskolor står vi väl förberedda för att göra det, men jag hoppas att vi inte behöver göra det. Det finns nämligen betydande nackdelar med att stänga skolor.

En av de främsta anledningarna till att hålla skolorna öppna är att stängda skolor skulle få negativa konsekvenser för resten av samhället. Exempelvis skulle många föräldrar, som arbetar inom sjukvården och äldreomsorgen, tvingas att stanna hemma med sina barn. Även om skolor skulle hållas öppna för elever till föräldrar som har samhällsviktiga yrken, så skulle det ändå få allvarliga följder för vårt samhälle. Det vittnar erfarenhet om från andra länder som stängt sina skolor, varav många nu börjar öppna skolorna igen.

Vi som brinner för skolan ser också vad som händer om elever inte är i skolan, framförallt för de barn som verkligen behöver stöd och hjälp av sina lärare. Det finns en stor grupp barn som befinner sig i en socialt utsatt situation. En stor grupp barn med psykisk ohälsa. För dem är skolan en fast punkt i tillvaron.

Redan i dag är det allt för många som går ut nian utan gymnasiebehörighet. Betygsskillnaderna mellan elever, beroende på bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå, är stora. Stängda skolor skulle leda till större skillnader där vissa elever klarar sig utmärkt, andra helt tappar kontakten med skolan och en stor grupp helt enkelt lär sig mindre.

Våra yngre elever är, till skillnad från gymnasieelever, inte heller stora nog att ta ansvar för sina egna studier. En stängning skulle därför ställa höga krav på föräldrarna, ett ansvar alla föräldrar tyvärr inte har möjlighet att ta.

Flera experter varnar också för att stängda skolor kan leda till ökad ungdomsbrottslighet. Inte minst är risken påtaglig att rekrytering av ungdomar till kriminella grupper kan öka. Skolan är en skyddsfaktor för så många barn. Barn som riskerar att fara illa fångas upp och får hjälp av lärare och annan skolpersonal.

Utbildning är avgörande för barnens framtid. Det är med kunskap man kan nå sina drömmar. Därför hoppas jag innerligt att vi inte hamnar i en situation där vi av smittskyddsskäl tvingas stänga grundskolorna. Skulle vi ändå göra det står vi självklart så förberedda vi bara kan vara för att göra det bästa möjliga av en svår situation. Ett exempel på det är elevhälsan som redan finns tillgänglig digitalt.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel