Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikingarna lever än – på Vikingabyn Storholmen

I Vikingabyn Storholmen får besökarna prova på hur det var att leva för 1000 år sedan. Här kan du baka fattigmans bröd, prova vikingahantverk och leka.

Varje sommar slår Vikingabyn Storholmen upp sina dörrar för besökare. I byn får barn och vuxna möjlighet att uppleva hur vikingarna levde en gång i tiden. Och intresset i sommar har varit stort.

– Det har varit en jättebra sommar hittills. I torsdags förra veckan hade vi besöksrekord med 404 personer på en dag, säger stiftare Jakob Christman.

Britta Zetterström Geschwind som är en av grundarna till Vikingabyn Storholmen menar att den främsta tanken med byn är att inspirera och förmedla kunskap till människor.

– Vi brinner förfolkbildningstanken. Och det är oerhört spännande med just vikingatiden och alla de kulturella möten som skedde. Vi vill berätta om det som folk inte känner till, men också ruska om de homogena föreställningar som finns, säger Britta Zetterström Geschwind.

De som arbetar i byn arbetar ideellt, förutom en person är anställd. De som arbetar bor också i byn under tiden som de arbetar. Fredsorganisationen Civil Service International samarbetar med vikingabyn och förmedlar volontärer från hela världen.

– Just nu har vi volontärer från Turkiet, Spanien, Tyskland och Ungern. På så sätt får vi hjälp här i byn och de får mat och husrum, samt lära sig om vikingatiden, säger Britta Zetterström Geschwind.

Grinden till vikingabyn står alltid öppen, även efter stängning. Hit kan du komma och gå som du vill menar Britta Zetterström Geschwind.

– Det finns för lite allmänna platser och för mycket murar. Grinden är alltid öppen här. Alla är välkomna, säger Britta Zetterström Geschwind.

Förra året den 18e juni brann det stora utställningshuset i vikingabyn ner. Därför har Vikingabyn Storholmen öppet kortare i år.

– Vi har öppet en vecka mindre i år då vi har mycket att jobba med efter branden. Men vi har också väldigt mycket bokningar att ta hand om, säger Britta Zetterström Geschwind.

LÄS MER: Storhus i vikingabyn Storholmen brann ned till grunden

Britta Zetterström Geschwind vädjar också till allmänheten att man gärna får skänka gammaldags köksredskap.

- Om det finns någon därute som vill bli av med gammeldags husgeråd eller liknande så tar vi jättegärna emot det. Mycket av det vi hade till förfogande brann upp förra året.