Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viking Raceway tror på Hallsta - ratar Enköping

Enköpings kommun har nyligen lämnat klartecken till en motorsportsanläggning. Men det kullkastar inte planerna på en dragracingbana utanför Hallstavik. – Vi räknar inte med att få någon konkurrens alls av Enköping, säger Lennart Thoresson, styrelseledamot i Viking Raceway AB.


Är Mälardalen stor nog för två motorbanor? Läs och kommentera!

Annons

I frra veckan tog kommunfullmktige i Enkping ett majoritetsbeslut om att godknna en detaljplan fr en motorbana vid Brskrsskogen.

Banbygget i Enkping vntas bli en arena fr olika motorsportstvlingar, som till exempel dragracing (dr tvlingsbanan r 400 meter) och formel 1.

Beslutet togs efter en lng debatt, dr framfr allt folkpartiet r splittrat i frgan. De som r emot menar att miljn kommer att pverkas negativt.

Miljfrgan r ngot som ocks frhalat dragracingbanan i Hallstavik.

I drygt 15 r har planerna funnits p att bygga en dragracingbana strax utanfr Hallstavik. Banan vntas kosta runt 100 miljoner kronor.

Bygget, som ska ligga ster om Rsten och pappersbrukets slamdammar, omfattar ett omrde p 225 hektar, dr 29 hektar gr t till banstrippen och 29 hektar till parkeringar.

I augusti 2004 lmnade Viking Raceway in en anskan om att bygga banan, och det krvdes d en miljkonsekvensbeskrivning av bygget innan man kunde g vidare.

De nrboende och Naturskyddsfreningen har protesterat mot frmodade hga bullerniver och att stora naturvrden kommer g till spillo.

Men projektet har ftt positiva signaler frn politikerna i Norrtlje kommun.

I hst vntar man p att f besked om projektet fr tillstnd frn miljdomstolen.

Idag finns det inget att g emot lngre, och vi tror det kommer bli ett positivt besked, sger Lennart Thoresson.

Vad innebr Enkpings planer fr Er?

Jag tror inte de kommer f ngot tillstnd. De ska ju bygga en stor bana, men det ska inte vi. Och jag tror vi ligger bttre till nu, sger Lennart Thoresson.

Om det blir ett positivt besked, nr kan bygget komma igng?

Nr vi vl har ftt ett beslut i hst, d kan vi dra igng. Men d mste det bli med en storbyggare, vi i Hallstavik kan inte gra det. Banan blir en hemmabana fr hela Storstockholm, sger Lennart Thoresson.

Om det inte blir positivt?

Om det inte gr att bygga dr, d gr det inte att bygga ngonstans i hela Sverige. Och vi upplever att vi har myndigheterna med oss, sger Lennart Thoresson.

Christina Gunnarsson

[email protected]