Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill värna dem som redan bor här

Den borgerliga alliansen som styr Norrtälje kommun har som övergripande mål att öka kommunens befolkning. Men så fel det kan bli när man saknar en övergripande strategi.

Annons

Är det dyra bostadsrätter som behövs i kommunen för att locka människor att flytta hit i tusental? Vill barnfamiljer verkligen betala 75 000 kronor per kvadratmeter för att bo i Norrtälje hamn?

I planen för regionen står det att vi skall bli 80 000 invånare år 2030, men det måste väl ändå med nuvarande utveckling vara ett feltryck? 2013 ökade befolkningen i Norrtälje kommun med 211 personer. På 16 år till betyder det en inflyttning på 3 376 personer och då skulle vi bli cirka 60 000 invånare.

Problemet är att man gjort en total felbedömning av vad det är som skulle kunna locka människor att flytta till kommunen. Visst behövs det bostäder om folk ska vilja flytta hit. Men just nu finns på Hemnet en mängd lediga bostäder i vår kommun.

Nej sanningen är, att om vi verkligen vill öka befolkningen så måste vi få unga barnfamiljer att stanna kvar i kommunen. Då måste vi bygga bland annat enklare hyresrätter i hela kommunen och inte bara som nu, uteslutande bostadsrätter i Norrtälje stad där tomtmarken också är mycket dyrare.

Men det krävs också andra åtgärder för att människor skall överväga att flytta till vår kommun. Att vi har en skola som inte får tillräckliga resurser för att upprätthålla god kvalitet är en av de saker vi måste rätta till. Men mot bakgrunden av vår kommuns utgångsläge när det gäller skolan, som bekräftats i mängder av undersökningar, krävs en genomgripande förändring av hela skolverksamheten och också andra resurser.

Vi måste också skapa en aktivare näringspolitik för att få fler arbetsplatser i kommunen. För många barnfamiljer är inte långpendling ett alternativ. Det tar för stor del av den tid man helst som förälder vill tillbringa med sina barn.

Självklart måste vi också kunna garantera de som skall flytta hit hög kvalitet på vård och omsorg, inte minst för de äldre.

Roslagens oberoende parti (ROOP) vill börja från andra hållet. I första steget använder vi skattepengarna till att ge alla som bor i vår kommun bättre skolor för barnen, arbete i närmiljön och ett bra och varierat utbud av bostäder. Om alla som bor här trivs och har det bra så kommer detta att sprida sig och många kommer att flytta hit. Vi har en fantastisk boendemiljö att erbjuda nya medborgare, men allt det andra måste också fungera om människor skall vilja flytta hit.

Vi i Roslagens oberoende parti har en övergripande strategi, där vi vill satsa på att hela kommunen skall leva och utvecklas. Vi vill inte satsa så stora delar av skattebetalarnas pengar på nya projekt för människor som skall flytta hit utan vi vill att kommunen i första hand värnar om dem som redan bor här och som betalar skatterna.

Hur vill du ha det?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel